open-navfaktor-logo
search
Slučaj iz Španije
Tri doktora ga proglasila mrtvim, probudio se uoči obdukcije
Muškarac se probudio samo nekoliko sati prije obdukcije, uprkos tome što su ga tri ljekara proglasila mrtvim.
05.02.2022. u 08:47
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Gonzalo Montoya Jiménez doslovno se probudio u mrtvačnici neposredno prije obdukcije. U to vrijeme, Jiménez je bio u zatvoru zbog pljačke u centralnom zatvoru u Asturiji na sjeverozapadu Španije.

Uznemirujući incident dogodio se 7. januara 2018. godine, kada je Jiménez pronađen 'mrtav' u svojoj ćeliji, piše Unilad.

Nakon što je Jiménez pronađen i nije reagirao, dva dežurna ljekara u zatvoru su ga proglasila mrtvim, a sudski ljekar je naknadno pregledao njegovo tijelo i to potvrdio.

Jiménez je potom prebačen u bolničku mrtvačnicu dok su se ljekari pripremali za obdukciju.

Samo nekoliko sati prije početka obdukcije, iz njegove "torbe za tijelo" se čulo hrkanje.

Prema izvještaju El Español, forenzičari su čuli zvukove koji su dolazili iz torbe. Montoya nije bio mrtav. Upravo suprotno.

U izvještaju se dodaje da je patolog otvorio torbu i pronašao zatvorenika još živog.

Jiménez je čak imao tragove olovkom od mjesta gdje je trebalo napraviti planirane rezove. 

Zatvorenik je potom prebačen u drugu bolnicu da se oporavi, i navodno je u stabilnom stanju.

Portparol španske zatvorske službe rekao je da ne može komentirati šta se dogodilo na Institutu za pravnu medicinu, ali da su tri doktora vidjela kliničke znakove smrti tako da još uvijek nije jasno zašto se to tačno dogodilo.

- Dobili smo poziv da dođemo u zatvor jer je zatvorenik umro i postupilo se prema protokolu, što znači da je Jiménez odveden na obdukciju - pojasnio je policijski izvor.

- Drugi poziv, kojim se traži pomoć policije da ga odvezu u bolnicu i čuvaju dok je tamo iz očiglednih sigurnosnih razloga, očigledno je bio pomalo iznenađenje - dodao je.

Iako nije jasno šta se dogodilo sa Jiménezom i zašto je proglašen mrtvim, prema izvještajima, požalio se da se tog dana loše osjećao. Rečeno je da je njegovo tijelo pokazivalo znakove cijanoze, što je promjena boje kože zbog nedostatka kiseonika, kao i mortis ukočenost, proces koji se obično odvija kada nečije tijelo propada.

Zvaničnici su sugerirali da je incident mogao biti slučaj katalepsije, gdje tijelo ulazi u stanje napada i gubi svijest/osjet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.