open-navfaktor-logo
search
Poznato ko su
Trojka osumnjičena za prevare putem Vibera predata Tužilaštvu KS
Pribavljene podatke sa platnih kartica, upotrebljavali za online internet klađenje, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web- stranica
17.12.2019. u 15:08
get url
text

Pripadnici Federalne uprave policije predali su u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo trojicu osumnjičenih za udruživanje radi činjenja krivičnog djela prevare, potvrđeno je iz Tužilaštva KS. 

- Za osumnjičene je određeno 24-satno zadržvanje, a nakon što budu ispitani, postupajuća tužiteljica će odlučiti o eventualnom prijedlogu za pritvor - potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica sarajevskog Tužilaštva. 

Kako nezvanično saznajemo, Tužilaštvu su predati Enver Đedović (30), Denis Misić (30) i Nilem Borić ( 50), svi iz Sarajeva.

Kako je ranije saopćeno iz FUP-a, ova policijska agencija je u prethodnom periodu primila više prijava protiv ove kriminalne grupe, koja se sumnjiči da je u periodu juni – decembar 2019. godine, neovlašteno došla do podataka sa bankovnih platnih kartica više građana sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Uz korištenje više različitih telefonskih brojeva, putem aplikacije Viber upućivali su poruke u kojim su prikazivanjem lažnih činjenica oštećene obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona UniCredit banke, Raifaisen banke i Fondy Fondacije, a nakon čega su oštećeni ne sumnjajući da se radi o prevari dostavljali podatke sa svojih platnih kartica.

Uhapšeni su potom pribavljene podatke sa platnih kartica, upotrebljavali za online internet klađenje, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web- stranica, čime su za sebe pibavili znatnu imovinski korist.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.