open-navfaktor-logo
search
Otvorena birališta
Turci danas biraju predsjednika: Recep Tayyip Erdogan ili Kemal Kilicdaroglu?
U Turskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora u kojem su aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je u prvom krugu osvojio 49,5 posto glasova, i lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, koji je u prvom krugu skupio 44,89 posto glasova.
28.05.2023. u 07:57
get url
text

Birališta širom Turske otvorena su jutros u 8 sati po lokalnom vremenu (7 sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji, javlja Anadolija.

Više od 64 miliona građana Turske s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.

U drugom krugu izbora, pravo glasa imaće dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Glasanje na biralištima izvan zemlje i na graničnim prijelazima, u drugom krugu, počelo je 20. maja.

Glasanje pri diplomatskim predstavništvima Republike Tuske u inostranstvu, u ukupno 73 zemlje, završeno je u srijedu. Glasanje na graničnim prijelazima traje sve do zatvaranja redovnih birališta, danas do 17 sati.

Prema podacima Vrhovne izborne komisije Turske, u drugom krugu izbora više od 1,92 miliona ljudi glasalo je u turskim stranim misijama i na graničnim prelazima do 16 sati po lokalnom vremenu u subotu.

Prema najavi Vrhovne izborne komisije Turske, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora biće objavljeni istog dana, nakon zatvaranja birališta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.