open-navfaktor-logo
search
Drama u Vatikanu
Turista zahtijevao da vidi papu pa u bijesu razbio dvije neprocjenjive skulpture
Turista je u Vatikanu u naletu bijesa razbio dva neprocjenjiva artefakta.
06.10.2022. u 09:00
get url
text
Muzej Chiaramonti

Sve se odigralo u srijedu u Museo Chiaramontiju, dijelu Vatikanskih muzeja. U ovom prostoru se nalazi oko 1.000 djela antičkih kipova, a u muzeju kažu da je to jedna od najboljih kolekcija rimskih portreta na svijetu.

Turista je u bijesu srušio jednu od tih skulptura, a zatim drugu dok je bježao.

Muškarac, za kojeg se navodi da je Amerikanac, zahtijevao je da vidi papu, navodi list Il Messaggero. Kada mu je rečeno da ne može, navodno je jednu rimsku bistu bacio na pod. Dok je bježao, oborio je još jednu.

Dva umjetnička djela su odnijeta u internu radionicu na procjenu.

Iako su stara oko 2.000 godina, smatra se da su to sekundarna umjetnička djela, a ne poznata djela, rekao je izvor za Il Messaggero. Kako prenosi La Repubblica, jedna bista je ostala bez nosa.

Što se tiče turiste, glasnogovornik Vatikanskih muzeja je u izjavi rekao da je osobu koja je srušila statue zaustavila vatikanska policija i predala je italijanskim vlastima, piše CNN.

Turisti koji oštećuju spomenike bili su tema ovog ljeta u Rimu. U julu je jedna kanadska turistkinja uhvaćena kako urezuje svoje ime u Koloseum, dok su američki turisti uhvaćeni kako bacaju skutere niz Španske stepenice, lomeći njihove dijelove, a saudijski posjetilac vozio je svoj "maserati" niz istu arhitektonsku ikonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.