open-navfaktor-logo
search
Financial Times
Turska je rastuća dron sila, ozbiljan konkurent SAD-u, Izraelu i Kini
Ugledni britanski poslovni list "Financial Times" objavio je kako je Turska u oblasti naoružanih bespilotnih letjelica postala ozbiljan konkurent Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Izraelu i Kini, te da je u toj oblasti rastuća sila.
08.10.2020. u 12:09
get url
text

U tekstu se navodi kako je azerbejdžanska vojska objavila snimke naoružanih bespilotnih letjelica turske proizvodnje koji su uništili desetke armenskih protivzračnih odbrambenih sistema, topničkih jedinica i tenkova. 

"Rezultat 20-godišnjih napora"

Regija Nagorno-Karabah je, nakon Sirije, Libije, sjevera Iraka i Istočnog Mediterana, peto područje stranih sukoba u kojima se koriste dronovi turske proizvodnje, dodano je tekstu. 

- Jačanje turske industrije bespilotnih letjelica rezultat je dvadesetogodišnjih napora jačanja odbrambene industrije, a s ciljem oživljavanja nacionalnog ponosa, odnosno smanjivanja kupovine oružja i ovisnosti o Zapadu na tom planu - istaknuto je u tekstu. 

"Ozbiljan konkurent"

Dok su pojedini analitičari neke inicijative, poput proizvodnje vlastitog borbenog aviona, ocijenili pretjerano ambicioznim, u slučaju programa bespilotnih letjelica Turska je postala rastuća dron sila. 

Osnivač i suvoditelj Centra za proučavanje dronova pri Bard koledžu u New Yorku Dan Gettinger izjavio je kako je Turska u oblasti naoružanih bespilotnih letjelica postala ozbiljan konkurent SAD-u, Izraelu i Kini, te kako je turski program bespilotnih letjelica prilično sofisticiran. 

Izvoz odbrambene industrije sa 248 miliona povećan na 3 milijarde dolara

Turska je prošle godine drugim zemljama prodala rezervoare, oklopna vozila, dijelove aviona, oružje i municiju, a vrijednost tog izvoza iznosila je tri milijarde dolara. 

- Ovaj izvoz je 2002. godine iznosio 248 miliona dolara. Zvaničnici očekuju da će 2023. dosegnuti cifru od 10 milijardi - navodi FT. 

Napori Turske da proizvodi vlastite bespilotne letjelice usko su povezani s činjenicom da ta zemlja već duži period vodi borbu protiv terorističke organizacije PKK.

Analitičar Anil Mevlutoglu ističe kako su problemi u nabavci dronova od drugih zemalja te u njihovom korištenju doveli do toga da dronovi postanu "najviši prioritet" Turske. 

Uspjeh protiv PKK

Od 2017. godine Turska u značajnoj mjeri koristi vlastite dronove u borbi protiv PKK. Direktorica Međunarodne krizne grupe za Tursku Nigar Goksel navodi kako su naoružane bespilotne letjelice Turskoj omogućile da ukloni elemente PKK iz planinskih područja u kojima su se gnijezdili duže od 30 godina. 

Navedeno je kako je za proizvodnju bespilotne letjelice Bayraktar TB2 uvezeno samo 7 posto njegovih komponenata.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.