open-navfaktor-logo
search
Ostaju kod svojih kuća
Turska: Komšije čuvaju fotografije i lične stvari poginulih u zemljotresu
Nakon razornih zemljotresa koji su početkom februara pogodili Tursku i Siriju ispod ruševina je ostao veliki broj ličnih stvari i fotografija.
31.03.2023. u 12:14
get url
text

U jednom stambenom objektu u Adiyamanu poginulo je 14 osoba. Komšije čuvaju njihove lične stvari i fotografije kako bi ih predali rodbini. U Adiyamanu i dalje traju radovi na uklanjanju ruševina. S ekipama na terenu su i komšije poginulih i oni koji su također izgubili nekoga usljed zemljotresa.

U zgradi nasuprot jedne od urušenih živi Abuzer Durmus, vlasnik jednog restorana. Teško mu je zbog tragične smrti 14 komšija. On i Abdurrahman Tumam prate radove na terenu. Žele pronaći neke fotografije, lične stvari ili knjige koje su pripadale poginulim komšijama. Želja im je da to uruče rodbini poginulih.

FOTO: AA

Mnogo je tu natpisa na fotografijama, uspomena koje teško padaju preživjelim u Adiyamanu.

- Nevalu s ljubavlju, Hatice - napisano je na jednoj fotografiji.

Abuzer Durmus je rekao da je tužan zbog smrti komšija i da im je još teže kada nađu neke njihove lične stvari. Kako je kazao, našli su mnogo primjeraka Kur'ana. Da ostaju kod svojih kuća potvrdio je Abdurrahman Tumam. Rekao je da je u zemljotresu poginuo veliki broj njihovih komšija.

FOTO: AA

Tumam je poručio da će barem pokušati sačuvati uspomene na njih.

- Ovdje sam od prvog dana zemljotresa, kod ruševina. Izgubili smo veliki broj komšija i poznanika. Živimo u šatorima jer nemamo kuda. Čuvamo uspomene, fotogrfaije... Čuvamo sjećanja na njih. Tragamo za rodbinom poginulih čuvajući fotografije - dodao je Tumam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.