open-navfaktor-logo
search
Nakon požara u kampu
Turska mobilizirala veliku podršku Rohinja izbjeglicama u Bangladešu
Baš kao i 2017. godine kada su Rohinja muslimani protjerani iz Mijanmara u Bangladeš, Republika Turska je ponovo među prvim zemljama koje su pritekle u pomoć toj ugroženoj manjini koju je nedavno pogodio stravični požar u izbjegličkom kampu u Cox's Bazaru.
25.03.2021. u 11:36
get url
text

- Turska vlada odlučila je pružiti sveobuhvatnu hitnu pomoć Rohinja izbjeglicama pogođenim nedavnim požarom u kampu - kazao je Mustafa Osman Turan, turski ambasador u Bangladešu.

Ambasador Turan je po uputi ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Cavusoglua posjetio područja kampa koji je u velikoj mjeri uništen u požaru, uključujući i mobilnu bolnicu i stambene jedinice koje je u tom kompleksu ranije izgradila Agencija za vanredne situacije Turske (AFAD).

Najsmrtonosniji požar koji je buknuo u ponedjeljak razorio je hiljade improvizovanih šatora u kampu. Iz Ujedinjenih nacija su u utorak saopćili da je u požaru poginulo najmanje 15 osoba, a da se kao nestalo vodi još više od 400 osoba. Povrijeđeno je nešto više od 550 osoba.

- U jednom od najstravičnijih požara u Bangladešu raseljeno je više od 45.000 Rohinja izbjeglica jer je vatrena stihija uništila ili u većoj mjeri oštetila oko 10.000 šatora u kampu - navodi se u saopćenju.

Turski ambasador Turan je kazao kako je požar uništio u potpunosti svu medicinsku opremu i infrastrukturu mobilne bolnice.

- Sretni smo da u bolnici niko nije povrijeđen. Turska vlada će obnoviti tu bolnicu, kao i 1.337 AFAD-ovih skloništa - kazao je Turan koji se sastao sa desetoro ljekara i 20 medicinara u Cox's Bazaru.

Ambasador Turan je također posjetio i veliku javnu kuhinju koju je za potrebe Rohinja izbjeglica u Cox's Bazaru izgradila Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

TIKA će u saradnji sa Svjetskim programom hrane (WFP) u toj kuhinji spremati i izbjeglicama dnevno u dva navrata dijeliti po 25.000 toplih obroka.

Tople obroke hiljadama Rohinja izbjeglica u Cox's Bazaru već dijeli turska humanitarna organizacija IHH.

Pomoć Rohinjama pruža još nekoliko turskih organizacija, uključujući i Tursku fondaciju Diyanet koja je odmah nakon požara obnovila džamiju i sistem snabdijevanja pitkom vodom u kampu, a podijelila je i pakete humanitarne pomoći sa hranom, odjećom i higijenskim potrepštinama za djecu.

Slične humanitarne pakete spremio je i Turski crveni polumjesec za oko 50.000 Rohinja izbjeglica.

Turski ambasador Turan će se tokom dvodnevne posjete u Cox's Bazaru sastati i sa zvaničnicima Bangladeša i razgovarati o vidovima pomoći koje Turska i njene organizacije mogu dodatno pružiti Rohinja izbjeglicama u toj regiji.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.