open-navfaktor-logo
search
Kandža-mač
Turska provodi najopsežniju antiterorističku operaciju na sjeveru Iraka i Sirije
Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je da je ta zemlja izvela najveću, najopsežniju i učinkovitiju zračnu operaciju protiv terorista u Iraku i Siriji
22.11.2022. u 10:01
get url
text

- Operacija 'Kandža-mač' pokrenuta je 19. novembra u sjevernim područjima Iraka i Sirije i bila je najveća, najopsežnija i najučinkovitija zračna operacija protiv terorističke organizacije u posljednjem periodu - rekao je Hulusi Akar tokom obraćanja u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske u Ankari.

Turske snage su rano u nedjelju pokrenule prekograničnu zračnu operaciju protiv terorističke organizacije YPG/PKK koja djeluje u tajnim skrovištima u pograničnim periferijama Sirije i Iraka i priprema napade protiv Turske.

Resorni turski ministar Akar rekao je da je operacija usmjerena samo protiv terorista.

- Operacijom su uništena legla terorista i zadan je veliki udarac izdajicama koji su ciljali na sigurnost naše zemlje i nacije. Za nas ne postoji etnička, vjerska ili sektaška diskriminacija kada su u pitanju terorizam i teroristi. Naša jedina meta su teroristi. Gdje je terorist, tu je i naša meta - poručio je Akar.

Akar je naglasio da su PKK i YPG ista teroristička organizacija i poziva sve zemlje, posebno SAD, da prekinu podršku teroristima.

On je dalje kazao da je u antiterorističkim operacijama turskih snaga od 24. jula 2015. godine neutralizirano ukupno 36.854 terorista u Turskoj i na sjeveru Iraka i Sirije, uključujući 3.585 neutraliziranih od početka 2022.

Posljednja zračna antiteroristička operacija turskih snaga pokrenuta je nakon terorističkog napada, u kojem je 13. novembra u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal ubijeno šest osoba, a ranjena 81.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avasin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavno gnijezdo terorističke organizacije PKK. Na sjeveru Sirije djeluje PKK-ov ogranak YPG.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.