open-navfaktor-logo
search
Društvena akcija
Turski Diyanet se pridružio bojkotu brendova koji podržavaju Izrael
Predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) Ali Erbas izjavio je da se i ova ustanova pridružila bojkotu brendova koji podržavaju Izrael.
09.11.2023. u 17:04
get url
text

Istakao je da unutar prostorija koje pripadaju Upravi za vjerske poslove neće biti dozvoljeni brendovi koji su saučesnici u izraelskom ugnjetavanju i nasilju nad Palestincima.

- U skladu s odlukom koju je donijela Uprava za vjerske poslove i Fondacija Diyanet, proizvodi i brendovi koji su saučesnici u nasilju koje provodi Izrael neće biti dostupni u našim objektima. Vjerujemo da će se bojkot nastaviti odlučno i kontinuirano jer je to od velike važnosti u borbi protiv ugnjetavanja i tiranina u svakom pogledu. Pozivam svu našu braću i sestre da podrže ovu društvenu akciju - naveo je Erbas na društvenim mrežama.

Širom Turske brojne kompanije, javne ustanove, univerziteti i obični građani odlučili su bojkotovati proizvode brendova koji podržavaju Izrael.

Ovakva odluka je uslijedila kao odgovor na brutalne izraelske napade na Pojas Gaze.

Prvo je turski parlament objavio da više neće koristiti proizvode kompanija koje podržavaju agresiju Izraela.

Potom je Univerzitet Bosfor (Bogazici) u Istanbulu saopštio da je odlučeno da se na ovoj obrazovnoj ustanovi obustavi prodaja proizvoda brendova koji podržavaju izraelsku okupacionu politiku.

Kompanija Ordu Enerji AS, koja djeluje u sklopu turske općine Ordu, objavila je da je s izraelskom kompanijom raskinula ugovor o ulaganju u energiju u vrijednosti 150 miliona dolara.

U općinskim objektima u gradu Osmaniye također je zaustavljena prodaja izraelskih proizvoda.

Kompanije i građani u drugim zemljama također su pokrenuli bojkot izraelskih proizvoda i kompanija koje podržavaju Izrael.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.