open-navfaktor-logo
search
Umjetničko djelo
Turski umjetnik kroz "Rumijeve snove" poziva da pronađemo svjetlo u sebi
Svjetski poznati medijski umjetnik Refik Anadol predstavio je svoj najnoviji projekat, "Rumijevi snovi", na najvećoj kulturnoj i umjetničkoj manifestaciji u Istanbulu, Beyoğlu Culture Route Festivalu.
12.06.2022. u 19:11
get url
text

Novo multisenzorno umjetničko djelo turskog umjetnika stvoreno je vizualizacijom ogromne arhive mističnih dokumenata iz 13. stoljeća vezanih za Mevlanu Dželaludina Rumija putem algoritma mašinskog učenja baziranog na umjetnoj inteligenciji. S ciljem da predstavi Rumijev pogled na svijet širokom spektru publike, "Rumijevi snovi" nude 6 i po minuta dugo uranjajuće iskustvo pokreta, svjetla i zvuka.

Digitalna instalacija je privukla značajno interesovanje još od svog prvog predstavljanja u kultnom kulturnom centru Atatürk u Istanbulu, stvorenom u čast 750. godišnjice smrti legendarnog mistika.

- Refik Anadol i njegov studio prikupili su multidisciplinarni skup podataka, uključujući kopije Rumijevog monumentalnog djela Mesnevija na 26 jezika, milione sačuvanih i arhivskih dokumenata, rukopisa i snimaka sufijske muzike i nastupa. Podaci korišteni u okviru umjetničkog djela prikupljeni su uz koordinaciju opštine Konya, Državnog arhiva Republike Turske, Državnog arhiva premijera, Muzeja Konya Mevlana, Gazi Husrev - begove biblioteke Sarajevo, Univerziteta Selçuk i drugih institucija. Fotografije su snimljene u muzeju Konya Mevlana, a u skupove podataka dodana su i mjesta koja nose tragove Rumija. Arhitektonski planovi i povelje certifikata o osnivanju svih Mevlevijskih loža širom svijeta dodani su vizuelnim i pisanim datotekama podataka - istakli su iz Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske. 

 

Kao jedna od svjetskih kulturnih ikona, Rumi je poznat po svojim izuzetnim pjesmama i riječima mudrosti. Inspirisan Rumijevim pozivom da "pronađemo svjetlo u sebi", "Rumijevi snovi" ima za cilj predstaviti univerzum Mevlane Dželaludina Rumija širem spektru publike. Refik Anadol i njegov tim vjerovali su da je simboliziranje i materijaliziranje Rumijevog poziva u kratkom periodu moguće samo digitalnom umjetnošću. S tim uvjerenjem, oni su krenuli da prenesu mistikov besmrtni poziv pozivajući se na vizualna i slušna čula, stvarajući snove inspirisane Rumijem proizvedene umjetnom inteligencijom. Kao umjetnička manifestacija prijelaza između značenja svjetlosti, znanja i kretanja, "Rumijevi snovi" pozivaju posjetitelje, Rumijevim riječima, da "pronađu svjetlo iznutra koje osvjetljava svijet".

"Rumijevi snovi" Refika Anadola predstavlja prvijenac u svijetu u okviru njegovog polja djelovanja. Multisenzorni projekat uranja posjetioce u umjetničko djelo i Rumijev pogled na svijet, upoznavajući one koji nisu upoznati s učenjem pjesnika i mistika u transcendentalnu tradiciju sufizma.

Najveći svjetski sufijski pjesnik i mistik, Mevlana Dželaludin Rumi, poznat je po svojim tekstovima i epskoj Mesneviji. Rumijevi zapisi su snažno utjecali na mističnu misao i književnost na globalnom nivou, a njegova popularnost je postala globalni kulturni fenomen. UNESCO je 2007. proglasio "Međunarodnom godinom Rumija" i opisao Rumija kao "jednog od velikih humanista, filozofa i pjesnika koji pripadaju čovječanstvu u cjelosti".

Rumijeva smrt se svake godina obilježava se ceremonijama Šeb-i Arus ("noć vjenčanja") u Konji, gdje se održavaju brojne izložbe, konferencije, koncerti i "sema" izvedbe u znak sjećanja na pjesnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.