open-navfaktor-logo
search
Predmet "Transporter"
Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv banjalučkih inspektora zbog nedostatka dokaza 
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obustavilo je istragu protiv policijskih inspektora iz Banje Luke koji su hapšeni u martu ove godine u nastavku akcije "Transporter", jer je utvrđeno da nema dokaza.
23.10.2023. u 10:57
get url
text

Među uhapšenima tada su bili Bojan Cvijetić, bivši savjetnik nekadašnjeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, te Miroslav Milovanović, Predrag Varteš i Siniša Vukašinović, inspektori MUP-a RS-a, kao i tada aktuelni inspektori u PU Banja Luka, Danijel Kovačić i Miladin Vučić.

Kako saznajemo,  Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o obustavi istrage, a odnosi se na Kovačica, Vatreša, Vukašinovića i Vučića.

U odluci se navodi da je utvrđeno da je Milovanović koristio svoje prijateljske i kolegijalne veze u MUP-u RS-a i drugim pripadnicima grupe prenosio povjerljive informacije, ali bez znanja spomenutih policajaca, koji su, sa druge strane, njemu stavljali na raspolaganje podatke zbog činjenice da je imao čin glavnog inspektora.

Kovačića, Vukašinovića i Vučića, policija je sumnjičila za zloupotrebu službenog položaja, povredu tajnosti postupka i primanje mita. Tužilaštvo BiH utvrdilo je da nema dokaza da su počinili navedena djela, te je istraga obustavljena i ukinute su im mjere zabrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.