open-navfaktor-logo
search
Nakon brojnih kontroverzi
Tužilaštvo detaljno o slučaju Mladena Dulića i šta (ni)je uradila policija
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka iznijelo je danas detalje o postupanju u slučaju Mladena Dulića, nakon brojnih kontroverzi koje su posljednjih dana iznijete u javnost.
02.11.2022. u 15:28
get url
text

Mladen Dulić (22) ubio se 28. oktobra, a sumnja se da je okidač bio videosnimak koji je dijeljen na društvenim mrežama i na kojem je ismijan tokom prijave za posao na benzinskoj pumpi.

Uoči samoubistva, Dulić je slučaj prijavio policiji u Laktašima, a ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač jučer je izjavio da se tužilac izjasnio da nema elemenata krivičnog djela.

VEZANI TEKST - Ubio se mladić iz Laktaša kojeg su ismijavali jer je tražio posao

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka tvrde da je postupajući dežurni tužilac preduzimao sve radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa obavještenjima i količinom informacija kojima je raspolagao u datom momentu.

- Evidentna je razlika u količini i kvalitetu dobijenih informacija od ovlaštenih službenih lica, prilikom prvog obavještavanja dežurnog tužioca, a vezano za pristupanje oštećenog Mladena Dulića u Policijsku stanicu Laktaši, radi brisanja fotografija i video snimaka sa telefona Veljka Trišića. Te informacije nisu bile dovoljne, da bi se znalo o kojem tačno krivičnom djelu se radilo, jer tužilac nije imao na uvid fotografije ni video snimke iz telefona Trišića, koji je jedini u tom momentu bio prijavljen kao osoba koja je snimala sebe i oštećenog telefonom. Tužiocu je prezentovano od ovlaštenog službenog lica da se radilo o šali i da oštećeni želi samo da se pozove Trišić i da snimak i fotografije obriše iz svog telefona - saopćeno je danas iz tužilaštva.

O dijeljenju na društvenim mrežama tužilac je obaviješten sljedeći dan, 29. oktobra 2022. godine, kada ga je policija obavijestila da je snimak podijeljen na društvenim mrežama, navodeći da se videosnimak može pogledati na društvenoj mreži YouTube.

- Nakon što je tužiteljica pregledala snimak na društvenoj mreži, istog momenta je naložila da se djelo kvalifikuje kao krivično djelo neovlašteno fotografisanje i osumnjičeni uhapse. Ovlaštena službena lica PS Laktaši su po tom postupila, kao što su postupila i po drugim istražnim radnjama koje je naložila - navedeno je iz tužilaštva.

Okružno javno tužilaštvo takođe obavještava javnost vezano za izjave u medijima, a koje se tiču nekvalifikovanja krivičnog djela "ugrožavanja", te "grubog povrijeđivanja zakona, jer tužilac nije izdao naredbu za uklanjanje snimka", i dodaje da se pretpostavlja da se mislilo na krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, i ocjenjuju da za to nije bilo elemenata bića krivičnog djela.

VEZANI TEKST - Lukač: Dulić policiji prijavio ugrožavanje, tužilac rekao da nema krivičnog djela

- Nadalje tužilaštvo obavještava javnost da naredbe izdaje sud, na prijedlog ovlaštenih službenih lica, uz saglasnost postupajućeg tužioca. Zakonom o krivičnom postupku RS-a jasno je definisano koje to sud naredbe može izdati, pri čemu naredba za uklanjanje snimaka sa društvenih mreža, kao takva uopće nije propisana. Ukoliko su ovlaštena službena lica smatrala da je moguće izdati takvu naredbu, trebala su tužiocu prezentovati snimak sa društvene mreže ili mreža, i dostaviti obrazložen prijedlog potkrijepljen dokazima, kako bi tužilac dao saglasnost, što je u ovom slučaju izostalo, kao i svi dokazi, koji dokazuju dijeljenje video snimka na društvenim mrežama - podvučeno je.

Dodaje se da je policija dužna obavijestiti tužioca samo za krivična djela za koja su zaprijećene kazne zatvora od pet godina i više, a za sva ostala počinjena krivična djela ispod pet godina, imaju ingerencije i nadležnosti da provedu istražne radnje bez nadzora tužioca.

- Tužilaštvo će po zaprimanju izvještaja od nadležne policijske stanice, predmet u redovnoj proceduri dodijeliti tužiocu, koji će dalje predmet uzeti u rad, sprovesti istragu, prikupiti dokaze i činjenice, te po kompletiranju istog i završetku istrage donijeti odgovarajuću tužilačku odluku - saopćeno je iz tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.