open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo TK
Tužilaštvo traži pritvor za Salčinovićevu grupu: Djecu "gladnu, golu i bosu" tjerali da im isprose od 40 do 150 KM na dan
Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla uputilo prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za Šabana Salčinovića (49), Halila Salihovića (43), Berisu Džinić (42), Ibru Džinića (44), Almira Muharemovića (49) i Jasmina Mujakića (45).
19.02.2021. u 15:01
get url
text

Prijedlog je upućen zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi koju je vodio Salčinović počinili krivično djelo organizovana trgovina ljudima a vezano za iskorištavanje djece i njihovu radnu eksploataciju radi prisilnog prosjačenja.

VEZANI TEKST - Uhapšeni organizatori prosjačenja: Najmlađe dijete imalo samo četiri godine, dnevno donosili od 40 do 150 KM

Oni su osumnjičeni da su u grupi za organizovani kriminal u periodu od 2017. do kraja 2020. godine više djece uzrasta od 4 do 14 godina prisiljavali na prosjačenje, koristeći njihovu nedovoljnu duševnu razvijenost, položaj bespomoćnosti i nemogućnost djece da pruže otpor.

Djecu bi budili u ranim jutarnjim satima, bez obzira na vremenske prilike, prevozili na različite lokacije u više od 25 mjesta u Tuzlanskom kantonu ili drugim dijelovima BiH, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati iznose novca koji su se kretali od 40 KM do 150 KM dnevno. Pri tome su djeca bila izložena svim vremenskim uvjetima, neadekvatno obućena i odjevena, gladna i stalno pod prijetnom upotrebe fizičke sile prema njima, ili su ih i tukli i vrijeđali.

Nakon višemjesečne istrage Sektora kriminalističe policije MUP-a TK i Tužilaštva, osumnjičeni su uhapšeni, obavljena je kriminalistička obrada te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

{$galerijaFotografija}

- U ovom predmetu su u toku brojne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane za ovu organizovanu grupu, kao i okolnosti o broju djece koja su bila uključena u prisilno prosjačenje - saopćeno je iz Tužilaštva TK.

prosjacanje-hapsenje (2).jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.