open-navfaktor-logo
search
Turska
U bolnici u Kahramanmarasu nakon zemljotresa rođeno 625 beba
U bolnici u turskoj provinciji Kahramanmaras, koja je pogođena razornim zemljotresima 6. februara, u proteklom periodu je rođeno 625 beba.
31.03.2023. u 14:52
get url
text

Porodilište Gradske bolnice "Necip Fazil" u mjestu Onikisubat ostalo je neoštećeno u zemljotresima jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru koji su pogodili 11 provincija na jugu Turske.

Uprkos razornim potresima, bolnica je sa 100 ljekara i 400 članova drugog zdravstvenog osoblja nastavila s radom.

Zamjenik glavnog ljekara bolnice Mustafa Ozgul rekao je za Anadoliju da su nastavili pružati usluge i pomoć od prvog trenutka zemljotresa.

Ispričao je da su u bolnici pružili pomoć mnogim ljudima koji su preživjeli zemljotres, dodajući da su svi uposlenici radili danonoćno kako bi pomogli ljudima.

- Od 6. februara, opslužili smo oko 32 hiljade pacijenata na pedijatriji. Opslužili smo također šest hiljada pacijenata na odjelu akušerstva. Operisali smo oko 500 pacijenata - rekao je Ozgul te dodao:

- Nakon zemljotresa, u ovoj bolnici do sada je rođeno 625 beba. Doživjeli smo mnogo bola u ovom gradu. Stoga je rođenje beba za nas ogromna radost. Ove bebe nam daju nadu u budućnost.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turske sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su prošlog mjeseca pogodili jug Turske dostigao je 50.096.

Više od 13,5 miliona ljudi u Turskoj pogođeno je razornim zemljotresima, kao i mnogi na sjeveru Sirije.​​​​​​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.