open-navfaktor-logo
search
Svečano
U Gani otvorena džamija i kompleks čiju izgradnju je finansirala Turska
U Accri, glavnom gradu Gane, svečano je otvorena Džamija i kompleks naroda Gane čiju izgradnju je finansirala Republika Turska.
16.07.2021. u 19:07
get url
text

Novootvorena džamija s četiri minareta je izgrađena prema dizajnu Džamije sultana Ahmeda u Istanbulu. Ceremoniji otvorenja džamije prisustvovali su predsjednik Gane Nana Akuffo-Addo, zamjenik šefa države Mahmudu Bawumia, predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Ali Erbas, drugi visoki zvaničnici i brojni gosti.

Erbas je u obraćanju istakao da je islam religija koja ima za cilj mir, sigurnost i dobrobit čovječanstva. Istakavši da džamije nisu samo bogomolje, kazao je da su to izuzetna mjesta na kojima se jača jedinstvo braće muslimana. Podsjetio je da se život islamskih gradova formirao upravo oko džamija.

- Nauka, mudrost, moral, pravda, ljubav, poštovanje, saosjećanje i milost proširili su se cijelim svijetom iz ovih blagoslovljenih mjesta - kazao je.

Istakao je da je Afrika, koja ima snažne tragove u najstarijim periodima ljudske historije, stoljećima bila domaćin različitih rasa, jezika i vjerovanja.

Dodao je da je Afrika kontinent s bogatim civilizacijskim i kulturnim nasljeđem.

Kako je kazao, muslimani na afričkom kontinentu su osnovali mnoge države, formirali važne naučne centre kao stubove znanja i mudrosti.

Podsjetio je da je Uprava za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) u mnogim dijelovima svijeta pomogla izgradnju džamija zahvaljujući pomoći i podršci brojnih turskih dobročinitelja, a jedna od njih je i džamija u Accri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.