open-navfaktor-logo
search
Nakon dogovora Izraela i UAE
U Gazi demonstracije, ispaljene i dvije rakete
Izrael je zatvorio ribolovnu zonu u pojasu Gaze u nedjelju nakon što je došlo do prekograničnog sukoba s Palestincima, najintenzivnije eskalacije tenzija u posljednjih nekoliko mjeseci, javlja Anadolu Agency (AA).
16.08.2020. u 10:01
get url
text

Palestinci su iz Gaze ispalili dvije rakete na izraelsku teritoriju na jugu nakon izraelskih napada na položaje Hamasa.

Vojska je navela kako je zračni odbrambeni sistem "Željezna kupola" presrela dvije rakete koje su lansirane iz Gaze na jug Izraela. Policija je saopćila kako je raketa nanijela štetu na kući u gradu Sderot, a ukazana je medicinska pomoć 58-godišnjem muškarcu koji je zadobio lakše povrede.

Izraleska vojska je navela kako su napadi odgovor na balone sa zapaljivim materijalom koje šalju pripadnici grupa povezanih s Hamasom i pokušaja palestinskih demonstranata da bace eksploziv na područje duž granice Izraela i Gaze gdje su pozicionirani vojnici.

Desetine Palestinaca učestvovalo je na protestima duž granice. Vojska je navela kako su demonstranti "palili gume, bacali eksplozivne naprave i granate prema sigurnosnoj barijeri te je pokušavali preći".

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je kako su u vatri s izraelske strane dvojica Palestinaca.

Izrael Hamas smatra odgovornim za sve napade s palestinske teritorije.

Baloni sa zapaljivim materijalom poslani iz Pojasa Gaze uzrokovali su štetu na izraelskoj teritoriji u posljednjih nekoliko dana. Do toga dolazi nakon što je Hamas osudio dogovor o normalizaciji odnosa koje su postigli Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael.

Ministar odbrane Izraela Benny Gantz kao odgovor na raketni napad naredio je zatvaranje ribolovne zone nedaleko od Gaze.

Izrael i Egipat su uveli blokadu Pojasa Gaze otkako je Hamas preuzeo vlast u vojnom udaru 2007. Od tada je Izrael vodio tri rata protiv Hamasa u proteklih nekoliko godina.

Dvije strane su uglavnom podržavale neformalno primirje, a sukobi su gotovo u potpunosti prestali od početka pandemije koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.