open-navfaktor-logo
search
Ne žele brak
U Japanu roditelji traže bračne partnere svojoj djeci
Sve manje Japanaca odlučuje se za brak i djecu, a njihovi roditelji, u želji da dobiju unuke, odlaze na organizirane događaje za sklapanje brakova kako bi pomogli djeci da nađu odgovarajućeg bračnog partnera.
03.09.2023. u 11:33
get url
text
Japan
Japan

S obzirom na rastuće životne troškove, loše ekonomske izglede i zahtjevnu radnu kulturu, danas se sve manje Japanaca odlučuje vjenčati i imati djecu, piše CNN.  

Tu uskaču njihovi roditelji, zabrinuti zbog sve manjih šansi da imaju unuke. Na susretima "omiai" - posredovanja u sklapanju braka - roditelji govore o svojoj odrasloj, slobodnoj djeci, za koju se nadaju da će pronaći ljubav.

Svaki od roditelja izdvaja 89 eura kako bi učestvovao na takvom događaju.

- Ideja da je u redu da roditelji pomognu svojoj djeci da se vjenčaju na ovaj način postala je sve raširenija. U prošlosti su se ljudi možda sramili dolaska na te događaje ali vremena su se promijenila - govori Noriko Miyagoshi, direktorica kompanije koja već gotovo dva desetljeća organizira događanja za sklapanje braka.

U Japanu je danas sve manje brakova i manje ljudi. Stanovništvo je već dugo na silaznoj putanji i u godini do januara, prema vladinim podacima, pretrpjelo je rekordan pad od 800.523 na 125.4 miliona.

Broj novoregistriranih brakova u Japanu u 2021. godini pao je na 501.116, što je najmanje od kraja Drugog svjetskog rata i samo polovina broja brakova sklopljenih 1970-ih godina.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.