open-navfaktor-logo
search
Ubistvo policajaca
U nastavku suđenja Marinkoviću i drugima ispitani članovi istražnog tima u ovom predmetu
Direktnim i unakrsnim ispitivanjem svjedoka optužbe, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću (1983), Aleksandru Macanu (1987)  i Marku Trifkoviću (1987), optuženima za ubistvo pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) - Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u oktobru 2018. godine.
13.03.2023. u 17:00
get url
text

Svjedočenje istražiteljice MUP-a KS Aleksandre Mizdrak i članice zajedničkog tima angažiranog u istrazi ovog teškog zločina, a koja je direktno ispitana na prošlom ročištu, nastavljeno je unakrsnim ispitivanjem od advokata odbrane trojice optuženih.

U sklopu unakrsnog ispitivanja otvorena su brojna pitanja relevantna sa stanovišta odbrane i njihovih klijenata, a koja se, između ostalog, odnose na identifikaciju najprije osumnjičenih, a sada optuženih te vozila koje je korišteno prilikom izvršenja krivičnog djela, odnosno prikupljenih dokaza.

Advokat Bojan Veselinović, branitelj prvooptuženog, interesirao se u vezi s dokazima kojima je njegov branjenik označen kao osoba koja je pucala u policajce, na što je svjedokinja kazala kako to pristječe iz sveobuhvatne analize i konteksta svih podataka do kojih se u istrazi došlo.

Prvooptuženi Marinković pitao je svjedokinju o detaljima u vezi s izjavom koju je na temelju zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć dao dok je boravio u zatvoru u Njemačkoj, gdje je uhapšen u augustu 2019. godine, zbog krijumčarenja narkotika.

Na upit o tome da li postoji audio ili videozapis njegovog ispitivanja svjedokinja je odgovorila da ne zna, navodeći kako je praksa da se snimaju izjave maloljetnih osoba.    

Branitelj drugooptuženog, advokat Duško Tomić je pitao kako je došlo do toga da su na mjestu događaja pronađena dva neispaljena "živa" pištoljska metka, na što je svjedokinja odgovorila kako se radi o mecima koji su ispali jednom kolegi policajcu koji je u brzini repetirao oružje, te da se u pravilu ne dira ništa što se zatekne na licu mjesta, podsjećajući kako u vezi s tim postoji službena zabilješka.

Pitanja advokata Dražena Zubaka, branitelja trećeoptuženog, između ostalog, bila su u vezi s metlicom brisača koja je pronađena na mjestu događaja, za koji je kazao da se ugrađuje na više vozila, na što je svjedokinja odgovorila kako je to pitanje za vještaka, odnosno da se ona bavila meta podacima iz analize koju su sačinile druge kolege.

Svjedokinja je na dodatni upit o tome da li je ona potpisala prijedlog za određivanje DNK-vještačenja u sklopu istrage, odgovorila potvrdno.

U kontekstu unakrsnog ispitivanja svjedokinje Mizdrak, konstatirano je kako je dosta pitanja odbrane izašlo izvan okvira direktnog ispitivanja.

U nastavku višesatnog ročišta direktno i unakrsno je ispitan svjedok optužbe Melis Fišo, istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) – Kriminalističko-istražnog odjeljenja i član zajedničkog istražnog tima, koji je od samog početka 26. oktobra 2018. godine bio angažiran u istrazi spomenutog zločina.

Odgovarajući na upite zastupnice optužbe, kantonalne tužiteljice Aide Topalović ispričao je kako je nakon zločina počinjenog u naselju Alipašino Polje u ulici Geteova bio angažiran na pretrazi šireg područja, te da da su već prve informacije ukazivale na to da bi ovaj slučaj mogao biti povezan s osobama, uključenim u krađu motornih vozila.

Fokusirajući se na detalje, brojna i delikatna pitanja iz istrage, svjedok Fišo je podsjetio kako se došlo do saznanja da se vozilo (crni "seat-leon") s lica mjesta udaljilo u pravcu Lukavice te da su se u vezi s tim analizirani meta podaci pribavljeni od telekom operatora, te izuzet videonadzor.

Na temelju listinga BH Telecoma i drugih relevantnih podataka utvrđeno je prisustvo na mjestu zločina signala mobilnog telefonskog uređaja marke BlackBerry, s instaliranom Sky aplikacijom za zaštićenu/kriptovanu komunikaciju, te je signal tog telefona praćen putem baznih stanica, a u kontekstu kretanja vozila s kojim su se izvršioci teškog krivičnog djela udaljili s mjesta događaja.

Po svjedokovim riječima signal spomenutog telefona registriran je u dva navrata na području Gruda i to 19. oktobra i 19. novembra 2018. godine, gdje su trojica optuženi boravili kod Miroslava Čepe (optužen u predmetu "Volan" i saslušan u svojstvu svjedoka, op.a.).  

I svjedoku Fiši su, kao i u prethodnim svjedočenjima članova zajedničkog istražnog tima, predočene službene zabilješke, nakon čije je analize potvrdio autentičnost njihovog sadržaja i vjerodostojnost vlastitog potpisa, a najveći dio odnosio se na analizirane komunikacije ostvarene putem Sky ili Anom aplikacije između optuženih i (ili) njima bliskih kriminogenih te trećih osoba.   

Do tih dragocjenih podataka, odnosno sadržaja spomenutih komunikacija došlo se zahvaljujući materijalima koji su po zamolnici u digitalnom obliku proslijeđeni od nadležnih organa – Suda u Parizu i Ministarstva pravosuđa SAD-a, a što je svjedok nazvao "sv. Gralom" policijskog rada.

Prema svjedočenju, signal kriptovanog telefona (tzv. kripte), koji je registriran na mjestu ubistva sarajevskih policajaca, registriran je 1. januara 2019. godine u Lukavici gdje je ubijen Miloš Ostojić, a gdje se iz pravca Pala uputio prvooptuženi Marinković koji je bio u dobrim odnosima s porodicom Ostojić.

Istovremeno, došlo se do saznanja da "kripta" mijenjala vlasnika te kako se u vrijeme pravoslavnog Božića 2019. godine trećeoptuženi Trifković krio na području Lukavice (Istočno Sarajevo) i to na lokalitetima ulica Hilandarska i Spasovdanska.

Svjedok Fišo podsjetio je na sadržaj komunikacija koj se odnose direktno na ubistvo sarajevskih policajaca, a, između ostalog, i na komunikaciju između drugooptuženog Macana i izvjesnog Aleksandra Nikolića u kojoj Macan izražava bojazan u vezi s eventualnim DNK tragovima.

Istovremeno, osvrnuo se na brojne komunikacije i kontekst kojim su potkrijepljeni tužbeni navodi, a među njima i komunikacije u kojima sudjeluju Mladen Samardžić, Miloš Božović, Jovo Kalajdžić, Elvis Keljmendi…

Ostatak višesatnog svjedočenja odnosio se na pitanja u vezi s prijetnjama koje su posredno ili neposredno upućivane jednoj osobi iz Gruda te svjedoku lično, kao i okolnosti vezane za uviđaje koji su u tri navrata vršeni na lokalitetu Kočevika na širem području Pala.

Radi se o pretragama u sklopu kojih su pronađeni zakopani dijelovi vozila za koje se pretpostvalja da pripadaju "seat-leonu", kao i dijelovi oružja, puškomitraljeza i 20-tak čahura, call. 7,62 mm, te određena količina vatrenog oružja i municije.     

Unakrsno ispitivanje, slično kao i u prethodnom slučaju, fokusirano je na razjašnjenje određenih pitanja, nerijetko, uz prigovore da prevazilazi okvir direktnog ispitivanja.

Optužnica Marinkovića, Macana i Trifkovića tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u 4.20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila - golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobivenih povreda preminuo je na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama

Optužnicom su obuhvaćeni događaji od 5. na 6. oktobra 2018. godine, kao i 23. oktobra iste godine, a radi se o otuđenju automobila u sarajevskoj ulici Semira Frašte, općina Novi Grad, i Zmaja od Bosne, općina Novo Sarajevo.       

U prvom slučaju radilo se o otuđenju automobila marke "seat-leon" u čemu su, prema tužbenim navodima, sudjelovali Macan i Trifunović, a u drugom je riječ o otuđenju automobila "audija A-6" uz sudjelovanje sve trojice optuženih.

Nakon duge i kompleksne istrage, te podizanja i potvrđivanja optužnice, suđenje u ovom predmetu je počelo 7. februara čitanjem optužnice, kojom se po tri tačke terete trojica optuženih za dva krivična djela - ubistva i tešku krađu.

I ovaj put suđenje u predmetu Marinković i drugi propraćeno je iznimno jakim sigurnosnim mjerama, o čemu, između ostalog, svjedoči i prisustvo više specijalaca s dugim cijevima.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 21. mart kada bi trebalo pristupiti nastavku dokaznog postupka ispitivanjem novih svjedoka optužbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.