open-navfaktor-logo
search
Avionska nesreća
U Nepalu se srušio avion sa 72 osobe, nema preživjelih
Avion sa 72 osobe srušio se u nedjelju u Pokhari u središnjem Nepalu i kako javljaju agencije nema preživjelih.
15.01.2023. u 09:13
get url
text
Nepal, avionska nesreća

U trenutku nesreće, u avionu nepalske kompanije Yeti Airlines, nalazile su se 72 osobe, među kojima 10 stranih državljana.

Lokalni mediji prenose da se avion srušio dok je pokušavao sletjeti na Međunarodni aerodrom Pokhara

Kako javlja tamošnji državni medij "The Rising Nepal", četiri člana posade i 68 putnika bilo je u avionu ATR-72 nepalskog "Yeti Airlinesa".

Avion je letio iz glavnog grada Katmandua za Pokharu, nekih 129 kilometara zapadno od glavnog grada.

Na video snimkama objavljenim na društvenim mrežama vidi se avion kako slijeće po pravilima, ali se iznenada srušio i čula se samo eksplozija.

 

Premijer Nepala Pushpa Kamal Dahal sazvao je hitan sastanak svoje vlade i pozvao državne agencije da rade na operacijama spašavanja.

Od 68 putnika, 53 su navodno Nepalci. U avionu je bilo i pet Indijaca, četiri Rusa i dva Korejca. Među ostalima bio je i po jedan putnik iz Irske, Australije, Argentine i Francuske.

{$galerijaFotografija}

Himalajska država Nepal, dom osam od 14 najviših planina na svijetu, uključujući Everest, ima rekordan broj avionskih nesreća. Vrijeme se može iznenada promijeniti, a piste se obično nalaze u teško dostupnim planinskim područjima.

Pokhara je drugi grad u Nepalu po broju stanovnika, a najveći površinom i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta. Mnogi turisti dolaze u Pokharu kako bi vidjeli himalajski lanac i jezera.

 

Nepal - avionska nesreća
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.