open-navfaktor-logo
search
Italija
U rimskoj vili kod Pompeja pronađena prostorija za robove, pogledajte kako izgleda
Arheolozi su iskopali sobu u vili kod Pompeja koja  baca svjetlo na životne uvjete robova u tom rimskom gradu koji je prekrila erupcija vulkana.
08.11.2021. u 18:39
get url
text

Soba je odlično sačuvana, sadrži tri drvena kreveta i niz drugih objekata poput amfora, keramičkih vaza i noćne posude.

- Ovo novo važno otkriće obogaćuje naše razumijevanje svakodnevice antičkih Pompejaca, posebno klase društva o kojoj se i dalje ne zna puno - rekao je italijanski ministar kulture Dario Franceschini.

Po rimskim zakonima robovi su se smatrali imovinom i nisu imali status osobe.

Soba za robove pronađena je u blizini ceremonijalne kočije otkrivene ranije ove godine, nedaleko od staja antičke vile u Civiti Giuliani, oko 700 metara sjeverno od zidina Pompeja.
Arheolozi su na krevetima pronašli drvenu škrinju s metalnim i predmetima od tkanine koji su mogli biti konjička oprema. Na jednome krevetu pronađena je konstrukcija za vuču kočije.

Dva kreveta su duga 1,7, a treći samo 1,4 metra, što pokazuje da je prostorija možda pripadala manjoj robovskoj porodici, reklo je ministarstvo kulture.

Soba ima 16 kvadrata i mali prozor na vrhu, a služila je i kao skladište – u ćoškovima je bilo osam amfora.

Pompeji, smješteni 23 kilometara jugoistočno od Napulja, u trenutku erupcije Vezuva 24. augusta 79. godine bili su dom za 13 hiljada ljudi. Arheološki lokalitet otkriven je tek krajem 16. stoljeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.