open-navfaktor-logo
search
"Čisti teror"
U ruskom napadu na bolnicu u ukrajinskom Dnjepru poginule dvije osobe, 23 ranjene
Ruski projektil pogodio je u petak kliniku u gradu Dnjepru na istoku Ukrajine, usmrtivši najmanje dvije osobe i ranivši 23 u napadu koji je predsjednik Volodimir Zelenski opisao kao zločin protiv čovječnosti.
26.05.2023. u 16:40
get url
text

Videosnimak prikazuje devastiranu zgradu, gdje se vidi da je veći dio gornjeg sprata teško oštećen.
 
- Još jedan ruski raketni napad, još jedan zločin protiv čovječnosti - napisao je Zelenski na Twitteru, opisujući štetu nanesenu psihološkoj klinici i veterinarskoj klinici u Dnjepru.

Rekao je kako se samo zla država može boriti protiv klinika i tu ne može biti nikakve vojne svrhe nego da je to čisti ruski teror.

Regionalni guverner Serhiy Lysak rekao je da je 69-godišnji muškarac ubijen, dodajući da je tijelo još jednog čovjeka izvučeno iz ruševina, a da je 21 osoba od 23 ranjene prebačena u bolnicu i da je troje teško povrijeđeno.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane nazvalo je to teškim ratnim zločinom prema Ženevskim konvencijama, koje određuju kako se prema vojnicima i civilima treba postupati u ratu.

Rusija nije odmah komentarisala događaje u Dnjepru, velikom gradu koji se često nalazio na udaru vatre otkako je Moskva započela invaziju prije 15 mjeseci.

Moskva je odbacila optužbe da su njezini vojnici počinili ratne zločine i poriče namjerno gađanje civila iako su njezini zračni napadi često pogađali civilnu infrastrukturu uključujući stambene zgrade i medicinske ustanove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.