open-navfaktor-logo
search
Bombaš samoubica
U samoubilačkom napadu u Afganistanu 19 poginulih, 28 povrijeđenih
Bombaš samoubica raznio se u obrazovnom centru u afganistanskom glavnom gradu Kabulu, pr čemu je poginulo najmanje 19 ljudi, a povrijeđeno još 28 u petak ujutro, javlja Anadolu Agency (AA).
30.09.2022. u 08:17
get url
text

Meta bombaša samoubice bili su učenici u obrazovnoj ustanovi Kaaj u naselju Dasht e Barchi u 7.30 sati po lokalnom vremenu.

Khalid Zadran, glasnogovornik policije glavnog afganistanskog grada, rekao je da se samoubilački napad dogodio u Kabulu tokom prijemnog ispita za studente na institutu.

- Nažalost, 19 ljudi je poginulo, a 28 je povrijeđeno - naveo je Zadran.

Prošle sedmice, eksplodirao je automobil bomba ispred džamije u afganistanskom gradu Kabulu dok su vjernici izlazili iz džamije nakon džuma-namaza, molitve muslimana petkom.

Poginulo je najmanje sedam, a povrijeđena 41 osoba.

Mulawai Mujeebur Rehman Ansari, poznati protalibanski islamski propovjednik, bio je među 18 osoba ubijenih 2. septembra kada se bombaš samoubica raznio tokom molitve petkom u zapadnom gradu Herata.

Odgovornost za napad preuzela je teroristička grupa ISIS.

Posljednjih mjeseci, teroristička organizacija je intenzivirala svoju aktivnost u mnogim dijelovima Afganistana, predstavljajući prijetnju sigurnosti talibana, koji su ponovo preuzeli vlast u augustu prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.