open-navfaktor-logo
search
Finansije
U septembru u BiH prosječna plaća 962 KM
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH u septembru iznosila je 962 KM i nominalno je viša za 1,1 posto u odnosu na decembar prošle godine, te veća za pet posto u odnosu na septembar prošle godine. 
16.11.2020. u 14:37
get url
text

Najniža prosječna neto plaća u septembru bila je u uslugama smještaja, te pripremi i usluživanju hrane i iznosila je 592 KM, dok je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, te građevinarstvu prosječna neto plaća iznosila po 662 KM, objavila je Agencija za statistiku BiH.  

U finansijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plaća u devetom mjesecu iznosila je 1.633 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji 1.470 KM, a u informacijama i komunikacijama 1.375 KM. 

U BiH je prosječna mjesečna bruto plaća u septembru iznosila 1.485 KM i nominalno je viša za jedan posto u odnosu na decembar prošle godine, te veća za pet posto u odnosu na septembar lani. 

Rast prosječne plaće zabilježen je statistički iako je poznato da su velikom broju radnika tokom pandemije smanjena primanja, a znatan broj njih je ostao bez posla.

Ekonomski analitičari smatraju da jedan od razloga leži u metodologiji Agencije za statistiku BiH, koja uzima u obzir samo obavljene isplate plaća u tekućem mjesecu za prethodni mjesec. To znači da neki zaposlenik kome poslodavac nije isplatio plaću za mjesec u kojem se vrši obračun nije ušao u statistiku, a takvih ima dosta u sektorima pogođenim pandemijom (hotelijerstvo i turizam, tekstilna industrija, prerađivačka industrija, transport itd.) u kojima su, inače, niže prosječne plaće. Budući da nisu ušli u statistiku u “košu” za izračun prosječne plaće ostali su oni sa višim plaćama, uključujući javnu upravu i socijalnu osiguranje, kod kojih je stanje sa isplatama bilo nepromijenjeno, pa prosječna plaća bilježi rast.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.