open-navfaktor-logo
search
Privedeno 2.000 ljudi
U Teheranu nastavljeni protesti zbog smrti Mahse Amini
U Iranu traju protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je preminula nakon što je privedena zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.
28.09.2022. u 18:16
get url
text

Vozači su na Trgu Sadikiye u Teheranu trubili iz vozila i podržali proteste. S druge strane, snage koje se nazivaju "dobrovoljne snage milicije" intervenirale su udaranjem po vozilima. Pripadnici snaga sigurnosti su zatvorili dio trga i evidentirali vozila čiji su vozači koristili sirene. Blokiran je i put koji ide prema Settar Hanu.

Protesti su prvo počeli u centru Teherana pa su se proširili i u naselja na periferiji, ali je tamo sve manje učesnika. Pripadnici snaga sigurnosti ujedno nastavljaju poduzimati dodatne sigurnosne mjere na protestima širom Teherana. Protesti se održavaju i u drugim dijelovima Irana među kojima su Bushehr, Širaz i Yezd.

Protesti su izbili nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna "policija za moral" u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, a potom se proširili na više iranskih gradova.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje. Vlasti su obećale detaljnu istragu smrti mlade žene.

Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući SAD, koje su sankcionisale iransku policiju za moral kao odgovor na "zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata".

Državna televizija javila je kako je tokom protesta smrtno stradala 41 osoba, među kojima su pripadnici snaga sigurnosti.

Pretpostavlja se da je u zemlji privedeno više od 2.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.