open-navfaktor-logo
search
Roditelji bijesni
U vrtiću savjetuju roditelje da traže pristanak djece da im promijene pelene
Bijesni roditelji kritizirali su dječiji vrtić koji kaže da trebaju tražiti pristanak svoje djece prije nego što im promjene pelene.
02.07.2021. u 21:49
get url
text

Objava na web stranici Only About Children, australskog pružatelja usluga ranog obrazovanja, nudi savjete o tome kako "djeci s poštovanjem promijeniti pelene."

Tvrde da promjena pelena može biti "važna prilika za učenje i izgradnju odnosa," izvještava News.co.uk.

 

Također, napominju da je potrebno sačekati da dijete prestane s igrom prije početka mijenjanja pelena.

- Je li svijet potpuno poludio - upitao je jedan roditelj komentirajući savjete.

- Iskreno sam mislila da je dovoljan znak da dijete plače i vrišti i da je to jedini pristanak koji trebam da mu promijenim pelenu - dodaje drugi.

Mnogi su prijedlog nazvali glupim i patetičnim.

- Djetetu biste trebali dati autonomiju i upitati ga:"želiš li sam odšetati do stolića za presvlačenje ili da te nosim?" U slučaju beba, trebate se zapitati kako želite da vam se promijeni pelena - savjetuju.

Osim toga, roditeljima se predlaže da pelene mijenjaju polako, nježno i s punom pažnjom. Starije dijete može se zamoliti da samo skine pelenu ili da se obriše. Tako roditelji potiču dječiju neovisnost.

Voditeljica edukacije u Only About Children Angela Ngavaine pojasnila je za Herald Sun da je riječ o metodi RIE, koja uključuje „tretiranje dojenčadi i djece kao jedinstvenog čovjeka, a ne kao predmeta“ te "poticanje djece da od najranije dobi postanu aktivni sudionici, a ne pasivni primatelji."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.