open-navfaktor-logo
search
Nastavljeno suđenje
Ubistvo policajaca: U sudnici puštani snimci prijetećih poziva svjedocima, vještak objašnjavao kako se krade golf
U Kantonalnom sudu u Sarajevu jutros je saslušanjem trojice vještaka koji su bili angažovani u istrazi nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu, optuženim za ubistvo pripadnika MUP-a KS Adisa Šehović i Davora Vujinovića u oktobru 2018. godine. 
12.02.2024. u 14:30
get url
text

Pred sudom su danas saslušani vještaci Irhad Kos, Aziz Kovačević i Mirhan Bešlija. 

Kos, uposlenik SIPA-e i sudski vještak, prezentirao je danas rezultate vještačenja tri mobilna telefona, od kojih je jedan izdvojen kao relevantan, a to je mobitel majke Božane Savić, djevojke Save Marinkovića sa kojom ima dijete, te USB sticka sa snimcima prijetećih poziva koje je optuženi Marko Trifković Žižan upućivao Igoru Šimiću iz Gruda. 

Šimić mu je, kako se ranije moglo čuti na suđenju, trebao popravljati automobil golf 5, koji mu se pokvario prilikom odlaska u Grude kod Miroslava Čepe, saradnika automafije i svjedoka u ovom predmetu. 

Nakon što je Kos prezentirao poruke izvučene iz Viber aplikacije na telefonu Božane Savić, koje je razmjenjivala sa majkom Save Marinkovića, ali i sa njim lično, tužiteljica Šejla Heljić je kazala da ove komunikacije potvrđuju gdje se i u koje vrijeme on nalazio, a to se poklapa sa putanjom mobilnog telefona na kojem je bila instalirana Sky aplikacija. 

Između ostalog, potvrđeno je da se u isto vrijeme telefon sa kriptovanom aplikacijom nalazio u kući ubijenog Miloša Ostojića, dok je Marinković djevojci govorio da je kod porodice ubijenog u kući, u bolnici, na sahrani...

Drugi nalaz koji se odnosio na stick oduzet od Željka Primorca sadržavao je snimke razgovora koje je on snimio, a na kojima se jasno čuju prijetnje koje je Trifković upućivao Šimiću.

Na snimcima koji su danas pušteni u sudnici čuju se gnusne psovke i prijetnje koje je Trifković uputio Šimiću, kojeg naziva "šmekerom", prijeti da će mu doći i polupati sva vozila, psuje mu Boga, Isusa, majku, djecu...

Vijećem predsjedava sudija Igor Todorović  FOTO: ARHIV

Advokat Duško Tomić, koji brani Aleksandra Macana, kazao je da se pušta snimak razgovora trećeoptuženog i svjedoka Šimića, "koji je ovdje u sudnici tvrdio da mu nije prijećeno", dok je Trifkovićev branilac Dražen Zubak pitao svjedoka da li je ikada vještačen glas Marka Trifkovića Žižana, na što je svjedok kazao da to njemu nije poznato. 

Zubak je prigovorio na relevantnost nalaza, kazavši da Trifković nije ni optužen za ugrožavanje sigurnosti Šimića. Isti prigovor iznio je i branilac prvooptuženog Marinkovića, Bojan Veselinović, dok je Tomić kazao da nema primjedbi.

Vještak Aziz Kovačević po nalogu Tužilaštva KS radio je vještačenje dijelova pronađenih na lokalitetu Kočerin u općini Pale prilikom uviđaja u oktobru 2022. godine, te je trebao utvrditi da li se radi o dijelovima vozila i ukoliko je moguće da se utvrdi porijeklo tog vozila. 

Vještak je danas kazao da se radi o metalnim, plastičnim i gumenim dijelovimma, kao i šarafima i cjevčicama, sa tragovima vatre i gareža, te da je utvrdio da se radi o dijelovima vozila prvenstveno VW koncerna, odnosno dijelovima za vozila VW, audi i seat. 

Nije se mogao izjasniti koliko je prošlo od vremena kada su ti dijelovi gorjeli. Kazao je da dijelovi od različitih vozila mogu biti ugrađivani, ali se na pitanje advokata Bojana Veselinovića nije mogao izjasniti u koja vozila ti određeni dijelovi ne mogu biti ugrađeni. 

Advokat Aleksandra Macana Duško Tomić pitao je vještaka da li je bio na mjestu gdje je to pronađeno i zna li kad je to pronađeno, na što je on odgovorio odrično. Tomić je tada kazao da su ti dijelovi vozila nađeni nakon što se njegov branjenik predao i "detaljno opisao gdje je to rasturano, paljeno i razbacano". 

Advokat Tomić i optuženi Macan  FOTO: ARHIV

Svjedok je rekao i da ove dijelove nije moguće povezati sa brojem šasije nekog vozila, ali je na dodatno pitanje tužiteljice da li su svi ovi dijelovi mogli biti dio jednog vozila odgovorio potvrdno.

Mirhan Bešlija, forenzičar u MUP-u KS i sudski vještak iz više oblasti, vještačio je elektronski uređaj izuzet na uviđaju u Kočerinu. Radi se o električnoj kontrolnoj jedinici, tzv,. procesoru na vozilu. 

Utvrdio je da je proizvođač "Siemens", da je namijenjen za dizelski motor za golf 6, 1.6 TDI, model godine 2010. i broja šasije koji je naveo vještak. 

Radi se o, kako je naveo, veoma bitnom uređaju za vozilo i veoma skupom uređaju koji košta nekoliko hiljada maraka. 

Upitan da li se sa ovim uređajem može ukrasti vozilo golf 6, vještak je kazao da može, i ne samo taj tip vozila, nego i druga, sa prilagođenim ključevima i tzv. dekoderima. 

Potom je vještak pojasnio na koji način se krade vozilo uz pomoć ovog uređaja. Najprije se, kako je naveo, demontira originalni procesor vozila, i postavi se ovaj, zatim se tzv. dekoderom koji se instalira na dijagnistiku promijene parametri na vozilu, a onda se upotrijebi ključ ili drugi podesan predmet. 

Za ovaj posao potrebne su najmanje dvije osobe, jer se procesor nalazi ispod haube, također dekoder se kopča sa vanjske strane vozila, dok druga osoba mora istovremeno upotrijebiti ključ. 

I ovdje se uključio advokat Tomić, koji je kazao da je njegov klijent Aleksandar Macan tačno na taj način opisao šta se dešavalo kritične noći, odnosno noći u kojoj su ubijeni policajci. Macan je, naime, u svom iskazu naveo da je on bio u vozilu i umjesto ključa imao šarafciger, te da je čekao da Žižan koji je bio ispod haube vozila spoji procesor. Također je kazao da je uređaj pronađen gdje je pronađen, jer je on rekao gdje se nalazi.

Procesor je prije ulaganja u spis predočen i optuženom Aleksandru Macanu koji je kazao: "Čini mi se da je to taj". 

Suđenje će biti nastavljeno 20. februara, kada bi trebao svjedočiti vještak Gregor Kovač, koji je sačinio pet nalaza na osnovu snimaka videonadzora iz noći ubistva policajaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.