open-navfaktor-logo
search
Stigle brojne osude
Uganda uvela smrtnu kaznu za "uznapredovalu homoseksualnost"
Ugandski predsjednik Yoweri Museveni potpisao je jedan od najstrožih protiv-LGBTQ zakona, uključujući smrtnu kaznu za "uznapredovalu homoseksualnost", privukavši osude zapadnog svijeta i riskirajući sankcije od donatora humanitarne pomoći.
30.05.2023. u 08:03
get url
text

Istospolni odnosi su već bili nezakoniti u Ugandi, kao i u više od 30 afričkih zemalja, ali novi zakon ide dalje. Propisuje smrtnu kaznu za "ozbiljne prijestupnike" protiv zakona i za prijenos neizlječivih bolesti poput HIV-a putem homoseksualnog seksualnog čina.

Promoviranje homoseksualnosti kažnjava se 20-godišnjom zatvorskom kaznom.

- Ugandski predsjednik danas je legalizirao homofobiju i transfobiju pod državnim pokroviteljstvom - rekla je Clare Byarugaba, ugandska aktivistica za ljudska prava.

Američki predsjednik Joe Biden potez je nazvao "tragičnim kršenjem" ljudskih prava i rekao je da će Washington ocijeniti implikacije novog zakona "na sve aspekte američke umiješanosti u Ugandi".

VEZANI TEKST - Papa Franjo: Homoseksualnost nije zločin, poželite dobrodošlicu LGBTQ osobama u crkvu

- Razmatramo dodatne korake, uključujući i primjenu sankcija i ograničen ulazak u SAD bilo koga ko je uključen u ozbiljno kršenje ljudskih prava ili korupciju - rekao je.

Na predsjedničkoj fotografiji moglo se vidjeti kako Museveni zlatnom olovkom za svojim stolom potpisuje zakon.

78-godišnjak je homoseksualnost nazvao "devijacijom od normalnoga" te je pozvao zastupnike da odole "imperijalističkom pritisku": Museveni je originalni zakon iz marta vratio, zatraživši od parlamenta da ublaži neke stavke.

Ali njegovo finalno odobrenje nije bilo upitno u ovoj konzervativnoj zemlji u kojoj su protu-LGBT stavovi ojačali proteklih godina, djelomično zbog zalaganja grupa Zapadne evangeličke crkve. Uganda prima milijarde dolara strane humanitarne pomoći i sada bi se mogla suočiti sa štetnim mjerama od donatora i investitora, kao što se dogodilo nakon donošenja sličnog zakona prije devet godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.