open-navfaktor-logo
search
Uputili prijedloge vlastima
Ugostitelji u BiH traže pomoć za spas desetak hiljada radnih mjesta
Sve ugostitelje koji zakupljuju prostor u društvenom sektoru treba osloboditi plaćanja kirije za vrijeme zabrane rada.
26.03.2020. u 08:16
get url
text

To je jedan od prijedloga Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, koji su se, sa nizom predloženih mjera obratili vlastima, tražeći pomoć za prevazilaženje novonastale situacije izazvane virusom korona.

Kako tvrde, ako se ugostiteljsko-turističkoj privredi hitno ne pomogne, poslodavci će biti prisiljeni da desetke hiljada radnika pošalju na Biro za zapošljavanje.

Predlažu, primjera radi, i oslobađanje od uplate doprinosa na lične dohotke za radnike za period zabrane rada.

- Tražiti da banke oslobode, kako radnike tako i poslodavce plaćanja rata kredita (i kamate kredita) za vrijeme trajanja zabrane rada. Osloboditi od plaćanja komunalne takse, takse za istaknutu firmu i drugih parafiskalnih nameta za vrijeme zabrane rada u ugostiteljskoj privredi - naveli su u ovom udruženju, u dopisu koji su, uz ostale, poslali vladama FBiH, RS-a, Brčko distrikta i kantona te Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Predložili su ugostitelji i da budu oslobođeni od plaćanja fiskalnih režijskih troškova, kao što su čistoća, kablovska TV, TV pretplata i internet.

- Treba ukinuti i naknade za ljetne bašte za vrijeme trajanja zabrane rada - naveli su iz ovog udruženja.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, rekao je za Nezavisne da su ugostitelji ti koji pune budžet te da im je pomoć neophodna.

- Nadležni bi trebalo da se angažuju da ovaj sektor ne potone - rekao je Hadžić.

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS, koje je zaprimilo ovaj dopis, ističu da će sagledavanje stanja u cjelokupnom privrednom sektoru, uključujući i sektor turizma, biti predmet analiza Vlade RS-a u narednom periodu.

- Napominjemo da će mjere koje je izdao Republički štab za vanredne situacije, a koje se odnose na poslovanje privrednih subjekata, biti primijenjene i na subjekte iz sektora turizma. Ovo se prije svega odnosi na odgađanje plaćanja određenih obaveza koje proizlaze iz završnih računa te na reprogram određenih obaveza koje se odnose na kreditna zaduženja. Pored ovih mjera, u narednom periodu će biti sagledani i drugi modaliteti pomoći za privredne subjekte u RS-u - kažu iz resornog ministarstva.

Iz Vlade Brčko distrikta kažu da im službeno ovaj dopis nije stigao.

- Vlada je na vanrednoj sjednici, održanoj u utorak, razmatrala prijedlog mjera koje je Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu predložilo prije usvajanja budžeta Brčko distrikta BiH, kako bi mogla biti obezbijeđena sredstva koja su u ovom trenutku potrebna da bi se umanjile štetne posljedice pojave virusa korona. Te mjere odnose se i na hotelijere i restoratere - rekli su iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Predloženo je, recimo, da se za prvu kategoriju radnih mjesta koja su trenutno van pogona izvrši subvencionisanje poreza i doprinosa na plaće koje poslodavci treba da isplate za treći mjesec. I Udruženje radnika ugostiteljstva i turizma RS-a poslalo je prije nekoliko dana dopis resornom ministarstvu, u kojem ministra trgovine i turizma Suzanu Gašić mole da učini sve kako bi u ovom teškom trenutku pokušali umanjiti štetu koja se sad, kako navode, mjeri stotinama hiljada maraka.

Između ostalog, predlažu oslobađanje od uplate doprinosa na lične dohotke za radnike tokom zabrane rada, oslobađanje od plaćanja svih komunalnih taksa i parafiskalnih nameta u trajanju od šest mjeseci te da se zahtijeva od banaka oslobađanje od plaćanja rata kredita na minumum šest mjeseci, kako za ugostiteljsko-turističke radnike, tako i za poslodavce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.