open-navfaktor-logo
search
Turska
Uhapšen nećak vođe terorističke organizacije FETO
U operaciji turske policije u Istanbulu uhapšene su četiri osobe, među kojima i FETO bjegunac Selman Gulen, nećak vođe terorističke organizacije Fetullahci/FETO Fetullaha Gulena.
14.07.2023. u 09:04
get url
text

Kako su saopćili sigurnosni izvori, operacija je izvedena u koordinaciji s Nacionalnom obavještajnom službom Turske (MIT), a uhapšeni članovi terorističke organizacije FETO pronađeni su u stanu u Istanbulu, gdje su se skrivali oko godinu dana.

U stanu je pronađen FETO bjegunac Selman Gulen, nećak vođe terorističke organizacije FETO Fetullaha Gulena, njegova supruga Nur Gulen i njeni roditelji Bekir i Mine Ozturk.

Uhapšeni su od ranije traženi od turskog pravosuđa zbog rukovođenja udruženjima i fondacijama povezanim s terorističkom organizacijom FETO, njenim takozvanim vodstvom, kao i zbog finansiranja FETO-a uplatama većih iznosa putem banke Bank Asya.

Kako je naveo isti izvor, za Selmana Gulena je utvrđeno da je i u vrijeme hapšenja bio aktivan u finansijskim strukturama terorističke organizacije.

U stanu u kojem su pronađeni članovi FETO-a pronađena je i određena količina gotovine i digitalnih materijala.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokopozicioniranih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno je oko 2.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.