open-navfaktor-logo
search
MUP KS
Uhapšeni državljani BiH, Turske i Iraka zbog krijumčarenja ljudi, sumnja se da su članovi međunarodne grupe
Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnijeli su Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 33-godišnjeg državljanina Iraka inicijala K.B., 51-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine E.Nj., te 37-godišnjeg državljanina Turske I.O. zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo krijumčarenja osoba, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.
04.09.2023. u 14:52
get url
text
Oduzet novac i pasoši
Oduzet novac i pasoši

Sva trojica su uhapšena u petak, a policija je nakon pretresa zaplijenila veću sumu novca i stotine dokumenata.

Iz policije su saopćili da su državljanina Turske I.O. (37) uhapsili na području općine Novo Sarajevo, a nakon što su pretresli njega i stan koji koristi, pronađeno je i oduzeto više stotina različitih dokumenata - pasoša, ličnih karti, vozačkih dozvola, te drugih dokumenata i javnih isprava izdatih u Republici Turskoj. Između ostalog je pronađen je novac u iznosu od 27.700 eura, kao i određena količina gotovog novca u TRY i RSD valuti.

Nadalje, istog dana uhapsili su E.NJ. (51), pretresli poslovne prostorije u njegovom vlasništvu, te pronašli i oduzeli novac u iznosu od 53.560 eura "za koji postoji osnov sumnje da potiče iz predmetnog krivičnog djela".

- Istog dana, slobode je lišen i irački državljanin, kod kojeg je u ličnom pretresu pronađena i privremeno oduzeta određena količina gotovog novca u EUR i BAM valuti - dodaju iz policije.

Istaknuto je da za ove tri osobe postoji osnov sumnje da su članovi međunarodne organizovane grupe koja se bavi krijumčarenjem osoba, te da su bili svjesni zakonskih posljedica, "odnosno da su svojim protivpravnim radnjama doprinijeli ili direktno učestvovali u izvršenju krivičnog djela s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na način da su prevodili ili omogućavali različitim osobama nezakonit prelazak državne granice Bosne i Hercegovine, uz njihov lični pristanak".

Uhapšeni su predati u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.