open-navfaktor-logo
search
Reagirao na Twitteru
Ukrajinski ministar vanjskih poslova: Rusi se opekli, a Dodik i dalje laže, tražimo vraćanje ikone
Dmytro Kuleba, ministar vanjskih poslova Ukrajine rekao je da njegova država i dalje zahtijeva da BiH vrati 300 godina staru pozlaćenu ikonu ukradenu u Lugansku, koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.
06.01.2021. u 09:32
get url
text

- Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone - naveo je Kuleba.

On je reagirao na svom zvaničnom Twitter profilu, nakon što je Dodik jučer, po izlasku iz bolnice, kazao da su "sve izmislili federalni mediji", te da "organi Ukrajine je do danas nisu tražili".

- Ambasador Ukrajine je rekao na bazi "medijskih izvještaja", dakle vaših laži. Ikona je tu. Lavrov je smatrao da treba da je vrati. Ona je tu. Nisam bio u prilici, pozvat ću ljude koji su mi ikonu dali i javno ću im vratiti, a oni neka objašnjavaju. Ništa inkriminisano u tome nema - rekao je Dodik, koji je jučer prvi put prokomentirao međunarodni diplomatski skandal koji je izazvao poklanjanjem ukradene ikone Lavrovu.

Pozlaćena ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu tokom posjete BiH 14. decembra nosi pečat koji svjedoči o tome da je bila u vlasništvu sovjetske Ukrajine. Sumnja se da je iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.