open-navfaktor-logo
search
Teški trenuci
Ukrajinski muslimani obilježavaju Kurban-bajram u sjeni rata
Muslimani u Ukrajini danas obilježavaju Kurban-bajram u sjeni agresije na tu zemlju koja je počela napadom ruskih snaga 24. februara.
09.07.2022. u 09:56
get url
text

Bajram-namaz u Dnjipru klanjan je u Islamskom kulturnom centru, a imam Ali Ovarko je u hutbi pozvao vjernike na maksimalnu solidarnost u teškim trenucima za Ukrajinu.

- Proslavite svačiji praznik. Oprostite svima, pa i ako vas je neko uvrijedio, jer ko oprosti bit će spašen i njemu će biti oprošteno - poručio je Overko.

Overko je rekao da se trudi da, uprkos ratu, održi moral ljudi na visokom nivou, dodajući da je Kurban-bajram veoma dobra prilika za to. On je naglasio da se u ratu povećao osjećaj solidarnosti među ljudima.

Kazao je da je turska Direkcija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) u saradnji sa Skupštinom krimskih Tatara i ove godine isporučila pakete pomoći vjernicima u Ukrajini.

- Želim da se zahvalim građanima Turske. Zahvaljujući ovoj pomoći, pripremili smo hranu za vojsku i poslali je na front - rekao je Overko.

Ukrajinski vojnik Vadim Mačulski je kazao da se u Ukrajini nastavlja rat protiv Rusije i da molitvom dobijaju dodatnu snagu.

- Moral na je na visokom nivou i duhovno smo jaki - rekao je Mačulski. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.