open-navfaktor-logo
search
Deseti put
Ultramaraton Vukovar - Srebrenica: Projekt koji spaja dvije države, dvije rane bošnjačkog i hrvatskog naroda
Jubilarni deseti po redu Ultramaraton Vukovar – Srebrenica krenuo je iz glavnog grada Hrvatske za Vukovar simbolično ispred Gradske uprave Zagreba, javlja Anadolu Agency (AA).
05.07.2021. u 17:40
get url
text

Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ), kao glavnog organizatora, istaknuo je kako na ovogodišnjem Ultramaratonu Vukovar – Srebrenica učestvuju četiri trkača na pet dionica od Vukovara do Srebrenice, koje su ukupne dužine 225 kilometara. Njima bi se na posljednjoj dionici trebao priključiti i trkač iz Beograda. Ultramaratonci 6. jula kreću s Ovčare, a očekuje se kako će 10. jula u popodnevnim satima utrčati u Memorijalni centar Srebrenica u Potočarima.

- Ove godine će nam se na posljednjoj etapi pridružiti ultramaratonac iz Beograda. Imamo stalnu postavu trkača koju organizira VBNMGZ, a ove godine uz saradnju i sponzorstvo Turske agencije za koordinaciju i saradnju - TIKA, koja nam je finansijski pomogla u organizaciji. Ovaj važan projekt spaja dvije države, dvije rane bošnjačkog i hrvatskog naroda, spaja dva najveća mjesta zločina koja su se dogodila nakon Drugog svjetskog rata na tlu Evrope - rekao je Hodžić.

Ultramaraton se održava kontinuirano od 2012, s tim da prošle godine zbog pandemije nije mogao biti održan.

- Vjerujemo da dijelimo zajedničku bol naroda Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a ovaj događaj simbolizira međusobno prijateljstvo među tim dvjema državama, i ne samo među njima, nego među svima koji su prošli ili prolaze kroz sličnu bol bilo gdje na svijetu - rekla je Seder Bulut, koordinatorica TIKA-e Zagreb.

Ultramaratonac Duško Štrbac, 62-godišnji ratni vojni invalid iz Zagreba, prije deset godina došao je na ideju da spoji dva najveća stratišta nakon Drugog svjetskog rata u spomen na sve civilne stradalnike sa sve tri strane.

- Izgubio sam brata u Domovinskom ratu, moje trčanje je moja molitva, moj križni put i sve utrke posvećene su braniteljima i civilnim stradalnicima iz prethodnog rata. Cilj nam je bio pružiti ruku pomirenja jer bez toga nema ni života. Kad znaš za koga i zašto trčiš, nije teško, a pripremamo se cijelu godinu, čitav život - kazao je Štrbac.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom obilježavanja 26. godišnjice srebreničkog genocida i ove godine organizira jubilarni deseti Ultramaraton Vukovar – Srebrenica. Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale tokom agresije Srbije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice.

Ultramaraton se održava od 2012. godine u terminu od 6. do 10. jula, a maratonci u pet etapa od Vukovara do Srebrenice pretrče 225 km. Ove godine u ultramaratonu učestvuju: Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića, gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, uz finansijsku potporu Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.