open-navfaktor-logo
search
U 101. godini
Umro američki diplomata i naučnik Henry Kissinger, dobitnik Nobelove nagrade
Američki diplomata i naučnik Henry Kissinger, koji je ostavio neizbrisiv trag u vanjskoj politici SAD-a, preminuo je u 101. godini u svom domu u Connecticutu, objavila je konsultantska kompanija Kissinger Associates.
30.11.2023. u 07:46
get url
text
Henry Kissinger
Henry Kissinger

Kissinger je bio diplomata, politolog, geopolitički konsultant i političar koji je služio kao državni sekretar i savjetnik za nacionalnu sigurnost u predsjedničkim administracijama Richarda Nixona i Geralda Forda.

Za svoj doprinos u pregovorima o prekidu vatre u Vijetnamu 1973. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir, što se smatra kontroverznom odlukom.

Bio je involviran u mnoge važne globalne događaje, a osim Pariskog mirovnog sporazuma sa Sjevernim Vijetnamom, njegovi napori doveli su do diplomatskog otvaranja Kine, značajnih američko-sovjetskih pregovora o kontroli naoružanja, kao i širenja veza između Izraela i njegovih arapskih susjeda.

Bio je kontroverzna ličnost. Dok su ga mnogi hvalili zbog briljantnosti i velikog iskustva, drugi su ga smatrali ratnim zločincem zbog podrške antikomunističkim diktaturama, posebno u Latinskoj Americi, uključujući i napore za svrgavanje marksističkog, ali demokratski izabranog čileanskog predsjednika Salvadora Allendea.

Heinz Alfred Kissinger rođen je u Furthu u Njemačkoj 27. maja 1923. u jevrejskoj porodici, s kojom se preselio u SAD 1938. godine, prije nacističke kampanje istrebljenja evropskih Jevreja.

Ime je promijenio u Henry, služio je u vojsci u Evropi u Drugom svjetskom ratu, a na Harvardu je doktorirao 1954. godine, na kojem je dugo godina i radio.

Nakon gotovo desetljeća u visokoj američkoj diplomatiji, Kissinger je 1982. u New Yorku osnovao konsultantsku kompaniju Kissinger Associates koja je nudila savjete svjetskoj korporativnoj eliti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.