open-navfaktor-logo
search
Neselektivna vatra
UNICEF: Mijanmarski vojnici pucali iz helikoptera na školu i ubili 11 djece
U vatri otvorenoj iz helikoptera mijanmarske vojske 16. septembra na školu u Let Yet Koneu, poginulo je najmanje 11 djece, saopćio je Međunarodni dječiji fond (UNICEF).
20.09.2022. u 14:02
get url
text

- U neselektivnoj vatri otvorenoj 16. septembra na području Sagainga, u Mijanmaru, na kojem se nalazila i škola, poginulo je najmanje 11 djece - navedeno je u saopćenju objavljenom na stranici UNICEF-a.

Porodicama je izraženo saučešće.

- Nestalo je još najmanje 15 djece iz iste škole. UNICEF poziva da ih se odmah oslobodi i izmjesti na sigurno. Škole bi trebale biti sigurne. Nikada se ne bi smjela napadati djeca - navedeno je u saopćenju UNICEF-a.

Lokalni mediji su jučer izvijestili kako je u pomenutim napadima poginulo najmanje šestero djece, a 17 osoba je ranjeno.

Mijanmarska vojska je 1. februara 2021. godine izvela puč i preuzela vlast u državi. Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike Vlade, uključujući i Aung San Suu Kyi.

U intervencijama mijanmarske vojske protiv grupa i pojedinaca koje su se usprotivile puču, prema podacima Asocijacije za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP) više od 1.900 ljudi je ubijeno, a više od 10.000 su uhapšene. Mijanmarski vojni sudovi na smrtnu kaznu osudili su 114 političkih zatvorenika, među kojima je dvoje maloljetnika.

Masovni egzodus Rohingya naroda započeo je 25. avgusta 2017. godine, nakon što je vojska Mijanmara pokrenula brutalnu operaciju protiv muslimanske manjine u sjevernoj regiji zemlje.

Od tada je oko 1,2 miliona Rohingya pobjeglo u susjedni Bangladeš i sada živi u katastrofalnim uslovima, uključujući izbjeglički kamp Cox's Bazar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.