open-navfaktor-logo
search
Dok traju napadi
UNICEF pozvao na trenutni prekid vatre u Gazi: "Ubistvo ili zarobljavanje bilo kojeg djeteta je uvreda"
Fond Ujedinjenih naroda za djecu u subotu je pozvao na trenutni humanitarni prekid vatre, nazvavši situaciju u Gazi "užasnom", javlja Anadolu.
28.10.2023. u 19:13
get url
text

- UNICEF je uspio kontaktirati samo nekoliko svojih humanitarnih radnika u Pojasu Gaze. Situacija u Gazi je užasna - rekla je izvršna direktorica Catherine Russell na platformi X.

"Ponavljamo: Zahtijevamo trenutni humanitarni prekid vatre i siguran pristup", rekla je Russell i dodala: "Ubistvo ili zarobljavanje bilo kojeg djeteta je uvreda."

- To mora prestati - dodala je ona.

Izraelska vojska u petak je proširila zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim zračnim napadima od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra.

Međunarodne humanitarne agencije saopćile su da su izgubile kontakt s osobljem u Gazi nakon što je Izrael prekinuo internet i komunikacije.

U izraelskim napadima ubijeno je najmanje 7.703 Palestinaca. Među njima je 70 posto žena i djece, prema službenim podacima.

Broj ubijenih u Izraelu iznosi više od 1.400.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardiranja i potpune blokade enklave.

Generalna skupština UN-a pozvala je na trenutno humanitarno primirje, a 120 država glasalo je za rezoluciju koju je predložio Jordan. Izrael je to, međutim, odbio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.