open-navfaktor-logo
search
Ne mogu pokriti troškove
Uposlenici SIPA-e traže veće naknade za prijevoz i topli obrok: Uskoro nećemo moći ni dolaziti na posao
Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu obratio se dopisom Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, te ministrima sigurnosti i finansija Selmi Cikotiću i Vjekoslavu Bevandi u kojem ih upozorva kako uposlenici ove policijske agencije uskoro neće moći redovno dolaziti na posao, zbog nemogućnosti da pokriju troškove dolaska i odlaska sa pola.
24.06.2022. u 17:11
get url
text

Kako ističu u dopisu, Odluka o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz sa posla u institucijama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ broj: 72/17) kojom je utvrđena jedinična cijena po pređenom kilometru je pripremljena na osnovu cijene goriva od 1,70 KM po litru i u tom momentu nije pokrivala stvarne troškove uposlenih nastale redovnim dolaskom na posao i odlaskom sa posla.

- Konstantnim rastom cijena, s obzirom na to da je cijena dizela po litru trenutno od 3,61 do 3,81 KM, uposleni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu su primorani za predmetne troškove izdvajati sredstva iz ionako malih plaća zbog čega postaje upitno prehranjivanje porodice - navode u dopisu.

Napominju da je član 41. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine definisao pravo uposlenih na naknadu stvarno nastalih troškova prijevoza prilikom dolaska na posao i odlaska s posla.

- Kako ne bi sebe doveli u situaciju da nemaju sredstva neophodna za preživljavanje od plaće do plaće uposleni su primorani na razne načine izbjegavati redovne dolaske na posao koristeći se raznim izgovorima i situacijama zbog kojih bi eventualno mogli ugroziti svoj radno-pravni status. Stoga Vas pozivamo da, u skladu sa članom 41. stav 2) Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine hitno na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine usvojite izmjene Odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz sa posla u institucijama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ broj: 72/17) i utvrđene jedinične cijene po kilometru kao i utvrđeni maksimum od 300 KM uskladite sa stvarnim cijenama goriva - navodi se u dopisu.

Također, dalje ističu da, s obzirom na to da se ne vidi kraj svakodnevnim poskupljenjima, a imajući u vidu da restorani u instucijama koje opslužuje Služba za zajedničke poslove nije u mogućnosti obezbijediti hranu za uposlene zbog nedostatka namirnica, pozivaju na hitnu izmjenu Odluke o visini novčane naknade zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za ishranu tokom rada („Službeni glasnik BiH“ broj: 28/19), odnosno da je sa sadašnjih 8,00 KM povećaju i utvrde na iznos od 2,35 posto od osnovice za obračun plaće u skladu sa odredbom Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercgovine, član 32. stav 2).

- Nadamo se da ćete shvatiti hitnost za izmjene navedenih akata i uposlenim u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu barem malo olakšati izvršavanje svakodnevnih aktivnosti - zaključuje se u dopisu koji potpisuje predsjednik Sindikata Edin Kahrimanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.