open-navfaktor-logo
search
Slučaj iz Delawarea
Upozoravao vozače na radar, a policija mu sad mora isplatiti 50.000 dolara odštete
Državna policija Delawarea, američke savezne države, pristala je platiti 50.000 dolara za rješavanje federalne tužbe muškarca koji je rekao da su policajci prekršili njegova ustavna prava sprečavajući ga da upozori vozače na radar.
13.09.2023. u 22:32
get url
text
Delaware
Delaware

Presuda je donesena prije desetak dana u korist Jonathana Guessforda (54), koji je u tužbi naveo da ga je policija nezakonito spriječila da učestvuje u mirnim protestima tako što je stajao na cesti i držao mali kartonski natpis "Radar naprijed!".

Nakon što je Guessford podigao srednji prst policajcima dok se udaljavao od prvobitnog susreta, zaustavljen je i optužen zbog "nepristojne upotrebe znaka rukom". Optužba je kasnije odbačena. Policija ga je zbog tog pokazivanja srednjeg prsta jurila brzinom duplo većom od dozvoljene, piše CBS News.

Sve se desilo 11. marta 2022. i snimljeno je mobilnim telefonom, kao i na kamerama na instrument tabli u vozilima policajaca.

Na snimku mobilnog telefona vidi se kako policajci prilaze Guessfordu, koji je stajao na travnatom području pored ruba puta 13 sjeverno od Dovera. Rečeno mu je da ometa saobraćaj.

Kartonski znak mu je istrgnut iz ruku i poderan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.