open-navfaktor-logo
search
Prijavljene eksplozije
Upozorenja na zračne napade širom Ukrajine, Rusija intenzivira ofanzivu
Upozorenja o zračnom napadu oglasila su se širom Ukrajine u petak rano ujutro, dok su neke oblasti prijavile eksplozije. Zvaničnici su saopćili da su protivzračne jedinice pokrenule aktivnosti u nekoliko regiona.
19.05.2023. u 08:10
get url
text

Upozorenje o zračnim napadima je za sve regione zemlje od dva sata ujutro.

Nije bilo izvještaja o napadima na infrastrukturu ili civilne ciljeve niti naznaka žrtava. Upozorenje je povučeno u Kijevu, centralnim i južnim regijama.

Upozorenja o zračnim napadima ostala su na snazi do ranog jutra širom zapadne Ukrajine, ali samo u dva regiona na istoku i Krimu, koji je aneksirala Rusija.

Šef vojne administracije Kijeva rekao je da su ruske snage uputile uzastopne talase bespilotnih letjelica prema glavnom gradu, 10. napad ovog mjeseca i drugi za manje od 24 sata.

- Ova taktika Kremlja je pokušaj da se nadvladaju naše protivzračne snage i izvrši psihološki pritisak na civile. To se neće dogoditi. Naša protivzračna odbrana uništila je sve letjelice koje su upućene prema Kijevu - napisao je Serhiy Popko na Telegramu.

Eksplozije su zabilježene u udaljenim regijama, uključujući Krivij Rih u centralnoj Ukrajini i Rivne i Luck na zapadu zemlje.

Ukrajinska vojska je na Telegramu saopćila da su ruski avioni u zraku i da postoji opasnost od udara hipersoničnih projektila Kinžal. U ranijem vojnom saopćenju navodi se da su neke zračne mete oborene, ali nisu navedeni detalji.

Vojska je upozorila da su centralni regioni i Kijev u opasnosti od dronova.

Ruska novinska agencija Tass, citirajući ruske zvaničnike u oblasti Donjecka pod kontrolom Moskve, saopćila je da su ukrajinske snage ispalile osam projektila na grad Donjeck koji drže Rusi poslije ponoći.

Nije bilo detalja o šteti ili žrtvama. Reuters nije mogao nezavisno potvrditi ove izvještaje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.