open-navfaktor-logo
search
Očekuje se pomoć
Uprava Društva: Aluminij ne može sam pokrenuti proizvodnju
Dogovoreno je da se Plan za restruktuiranje, odvija u tri faze: Ljevaonica, Anode i Elektroliza. U okviru prve faze predviđeno je zapošljavanje 350 radnika, od čega 74 posto u proizvodnji
18.08.2019. u 20:15
get url
text

S obzirom interes javnosti, Uprava Društva Aluminija, oglasila se saopćenjem i pozvala Vladu FBiH da pomognu bar da se u jednom dijelu Aluminija pokrene proizvodnja jer do sada ni jedna inicijativa ili prijedlog nisu bili prihvaćeni.

Uprava je izradila Plan restrukturiranja kompanije i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Dogovoreno je da se Plan za restruktuiranje, odvija u tri faze: Ljevaonica, Anode i Elektroliza. U okviru prve faze predviđeno je zapošljavanje 350 radnika, od čega 74 posto u proizvodnji,  ističe se u saopćenju Uprave. 

Za to su potrebni novci koje Aluminij nema, a dogovoreno je da od 01. septembra sa radom počne Ljevaonice, ukoliko se potrebna novčana sredstva osiguraju do 01. augusta. Do danas Aluminij nije dobio novčanu pomoć te se proces pokretanja proizvodnje nije realizirao. S obzirom da se iz sredstava Aluminija novac ne može osigurati u potpunosti, Uprava Društva očekuje i novčanu pomoć za otpremnine radnicima koji bi planom restrukturiranja u početnoj fazi bili tehnološki višak. Uprava Društva, putem određenih internih resursa, pokušat će osigurati dio novca, no ne može osigurati sav novac koji je potreban da bi se proveo Plan zbrinjavanja u predviđenom roku.

Uprava Društva je u kontaktu s jednim potencijalnim investitorom, kome se dostavlja potrebna dokumentacija za obradu podataka, a povratne informacija i odluke potencijalnog investitora se očekuju u predstojećem periodu. Aluminij je kompanija bila i ostat će ponos Mostara i Hercegovine, stoga pozivamo sve da se priključe naporima za ponovno pokretanje proizvodnje za što zasigurno postoji i nada i smisao, navodi se u saopćenju Uprave Društva Aluminija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.