open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Uprava za indirektno oporezivanje: Oduzeti duhanski proizvodi i puška
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva "Rafter" na područiju Tuzlanskog kantona oduzeli su veću količinu duhana i duhanskih prerađevina kao i pušku u vrijednosti od 65.100 maraka. 
26.09.2022. u 13:33
get url
text
Duhan
Duhan

U operativnoj akciji kodnog naziva "Rafter", na osnovu operativnog rada i poduzetih operativnih taktičkih mjera izvršili su lociranje objekta gdje se vrši skladištenje i rezanje duhana za daljnju distribuciju i prometovanje od više osoba na području Tuzlanskog kantona. 

Tom prilikom izvršen je pretres lociranog stambenog objekta i pomoćnih objekata, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 85 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, 615 kg duhana u listu, kao i mašina za rezanje duhana. Pronađena je i lovačka puška koja je privremeno oduzeta. 

Također, na području grada Tuzle, kod četiri osobe pronašli su veću količinu duhana i cigareta, koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način. Ukupna količina je 2.946 paklica cigareta i 74 kg sitno rezanog duhana, 377 paklica ručno motanih cigareta. 

Protiv osumnjičenih osoba bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 Krivičnog zakona BiH, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje. 

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od Američke ambasade putem programa EXBS. 

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.