open-navfaktor-logo
search
Katastrofa
Uragan na Bahamima odnio pet života, opasno se približava američkoj obali
Dok se ostrva i dalje bore sa uraganom, meteorolozi procjenjuju da će se oluja narednih dana opasno približiti Floridi, duž čije istočne obale su već izdata naređenja na obaveznu evakuaciju.
03.09.2019. u 08:13
get url
text

Premijer Bahama Hubert Minnis izjavio je da je najmanje pet osoba poginulo na ostrvima Abako u udaru uragana Dorian, koji je oslabio u kategoriju četiri, ali će i u narednim danima biti veoma snažan. Minis je rekao da su i stanovnici obližnjeg ostrva Grate Bahama ozbiljno ugroženi.

- Spasilačke ekipe će krenuti u akciju čim to vremenski uvjeti budu dozvolili - dodao je Minnis.

Prema njegovim riječima, mnoge kuće i zgrade su znatno oštećene ili uništene.

- Nalazimo se usred historijske tragedije - rekao je Minnis, prenosi AP.

 

Američki Nacionalni centar za uragane navodi da je ovo najsnažniji uragan koji je ikada pogodio Bahame. Stanovništvo je još u skloništima, bez struje, a američki mediji su javili da je uragan pričinio veliku štetu u nekim dijelovima Bahama gdje su uništene kuće i poplavljena cijela naselja.

Uragan Dorian, sa naletima vjetra čak do 320 kilometara na sat, razorio je dijelove Bahama. U oluji, katastrofalne pete kategorije, oštećene su ili uništene hiljade kuća, dalekovodi su oboreni, a brojni domovi poplavljeni. Zbog nestanaka električne energije i ograničenog pristupa internetu, za sada je nemoguće procijeniti štetu, prenosi Glas Amerike.

- Ovo je verovatno najtužniji i najgori dan u mom životu. Kao ljekar, obučen sam da izdržim mnogo stvari, ali nikada nisam vidio ovako nešto. Suočeni smo sa uraganom Dorian, kakav nije zabilježen u historiji Bahama - rekao je premijer Bahama Hubert Minnis.

Dorian nije praćen samo snažnim vjetrovima i obilnom kišom, već i plimskim talasima od preko šest metara, višim od prosječne kuće na Bahamima.

 

Dok se ostrva i dalje bore sa uraganom, meteorolozi procjenjuju da će se oluja narednih dana opasno približiti Floridi, duž čije istočne obale su već izdata naređenja na obaveznu evakuaciju. Naređenja za evakuaciju izdata su i duž obale Južne Karoline i Georgije.

- Bit će nestanaka struje i ljudi moraju da se za to pripreme. Također će biti plimskih talasa, što se nažalost poklapa sa periodom kada je plima najviša u jugoistočnom dijelu Sjedinjenih Država - upozorio je v. d. sekretara za unutrašnju sigurnost  Kevin McAleenan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.