open-navfaktor-logo
search
Zatečeni bez svijesti
Užas na Ilidži: Dvoje djece otrovano ugljen monoksidom, u KCUS primljeni u teškom stanju
Dvoje djece, dječaci rođeni 2010. i 2011. godine, jučer su hitno prebačeni u KCUS, nakon što su ih zbrinule ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo zbog sumnje da je došlo do trovanja plinom. 
28.07.2023. u 08:38
get url
text

Slučaj je Hitnoj pomoći prijavila policija, a kako je Faktoru kazao dežurni ljekar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS dr. Mirsad Hošić, na teren su odmah po dojavi upućene dvije ekipe.

Djeca su po dolasku ljekara zatečena bez svijesti, imala su pjenu oko usta, te se odmah posumnjalo na trovanje plinom. 

Ljekari Hitne pomoći su djeci, koja su bila vitalno ugrožena, pružili prvu pomoć i stabilizirali ih, te ih hitno prevezli na Klinički centar.

- Dva ljekara sa KCUS-a su odradili fantastičan posao, ispostavilo se da je indikacija na trovanje koju smo ustanovili bila tačna i posljednja informacija koju imam je da su u KCUS primljeni stabilnih vitalnih parametara - kazao nam je dr. Hošić. 

Iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo rečeno nam je da je slučaj policiji prijavljen oko 17 sati, u ulici Jahijela Fincija na broju 50 na Ilidži. 

- Pozvao je muškarac koji je kazao da je dvoje djece, mlađe od 14 godina, u besvjesnom stanju. Obaviještena je Hitna pomoć, koja je djeci pružila pomoć i u stanju vitalne ugroženosti prevezla ih na Pedijatriju KCUS-a, gdje su smješteni u Odjelu za intenzivnu njegu - kazala nam je glasnogovornica sarajevske policije Mersiha Novalić.

Dodala je da je na mjesto događaja, a radi se o improviziranom prizemnom objektu za proizvodnju kolača, izašao dežurni kantonalni tužilac, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a KS i vještakom protivpožarne zaštite, kao i ekipa Sarajevogasa. 

- Vještak je tokom uviđaja konstatovao da je zbog nepotpunog sagorijevanja peći došlo do stvaranja velike količine ugljen monoksida, koji je uzrokovao trovanje djece - kazala je Novalić. 

Nakon što su djeca zbrinuta u KCUS-u, Hitna pomoć je ponovo morala intervenirati jer je, kako nam je rečeno, zbog svega što se desilo pozlilo i članovima porodice otrovanih dječaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.