open-navfaktor-logo
search
Beba im ispala iz ruku
Uzeo pa pocijepao novac: Doktor i sestra bolnice u Foči priznali uzimanje mita, određene im kazne
Doktor ginekologije u JZU "Univerzitetska bolnica Foča" Vladimir Čančar i medicinska sestra Gordana Sokolović sklopili su sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivnje za primanje mita, a kojim su im predviđene i krivične sankcije.
30.11.2023. u 15:11
get url
text

VEZANI TEKST - Otac bebe koja je ispala osoblju bolnice u Foči, bit će osuđen na 5.000 KM zbog davanja mita

Krivično djelo je počinjeno u augustu prošle godine prilikom porođaja J. V. Nakon poroda, novorođenče je medicinskom osoblju palo na pod i zadobilo teške povrede glave.

Vijeće Okružnog suda Banja Luka danas je prihvatilo sporazum, a presuda će biti izrečena u ponedjeljak.

Predviđeno je da Čančar bude osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 20.000 maraka, a Sokolović na šest mjeseci uvjetne kazne sa rokom provjere od tri godine.

Oboje su u banjalučkom sudu izjavili da se kaju i žale zbog učinjenog djela. Njihova odbrana je navela da Sokolović ove godine ide u penziju, a da Čančar radi 20 godina, te da su neosuđivani i da nikada ranije nisu počinili isto ili slično krivično djelo.

- Nesreća kad se desi ne bira ni mjesto ni vrijeme. Iskreno se kajem i žalim - kazao je Čančar.

Optužnicom je bio obuhvaćen i Danijel Vesić, suprug porodilje, koji je ranije također sklopio sporazum sa tužilaštvom i osuđen je na novčanu kaznu od 5.000 KM za krivično djelo davanje mita.

Kritični događaj se desio 18. augusta prošle godine između devet i 10 sati, a Čančar je djelo počinio u svojstvu službenog lica, kao načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva, odnosno specijalista ginekologije i akušerstva u navedenoj bolnici u Foči, a Sokolović u svojstvu odgovornog lica, kao ginekološko-akušerska sestra.

Pacijentkinja J. V. je u ovu bolničku ustanovu primljena radi porođaja i postporođajnog oporavka.

- Nakon što je Sokolović organizovala i izvršila prijem pacijentkinje i pošto je Čančar obavio pregled, u ordinaciji je primio Danijela Vesića, muža pacijentkinje J. V. Prilikom razgovora mu je saopćio da je sa suprugom i plodom sve u redu i da bi njegovu suprugu trebalo da porodi sutradan carskim rezom, nakon čega je Vesić iz novčanika izvadio 400 KM i predao Čančaru - stoji u optužnici.

Dodaje se da mu je potom rekao da želi da počasti i medicinsku sestru Sokolović, te joj u prisustvu Čančara predao novčanicu od 100 KM.

- Na taj način primili su navedene novčane iznose kako bi preduzeli radnje vezane za medicinski tretman i njegu pacijentkinje J. V., a koje su, u skladu sa svojim ovlaštenjima, morali izvršiti - zaključeno je u optužnici.

Nakon porođaja beba je medicinskom osoblju pala na pod i zadobila frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je operisana.

U optužnici se navodi da su poslije pada bebe, Čančar i Sokolović pokušali da vrate novac ocu. Čančar je došao u bolničku sobu, u kojoj je ležala porodilja J. V., i pred više svjedoka je rekao: "Sad ćeš vidjeti da meni pare ne znače ništa", pa potom pocijepao novčanice i bacio ih na bolnički krevet.

Nakon što mu je Vesić rekao da izađe, pokupio je pocijepane novčanice i izašao iz sobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.