open-navfaktor-logo
search
Oglasio se i Kremlj
Uznemirujuće scene: Objavljeno stotine šokantnih prizora silovanja u ruskom zatvoru
Ruske vlasti saopćile su kako su smijenile četiri zatvorska službenika zbog optužbi za silovanje i mučenje.
07.10.2021. u 14:23
get url
text

Ove sedmice nevladina organizacija Gulagu.net na svom Telegram računu objavila videosnimke koje navodno prikazuju seksualno zlostavljanje zatvorenika u centralnoj Rusiji. Navode kako su zaprimili na stotine dojava o sistemskom mučenju u ruskim zatvorima.

Jedan od objavljenih snimaka prikazuje trominutno silovanje ruskog zatvorenika. Goli muškarac leži na krevetu sa svezanim rukama i nogama dok ga drugi zlostavlja dugim crvenim štapom. Treća osoba snima incident, a još jedan drži zatvoreniku komad tkanine preko usta kako bi prigušio njegov vrisak.

No to je samo jedan u nizu snimaka i fotografija koju je Gulagu.net objavio bez cenzure na svojim stranicama.

Nevladina organizacija kaže da im je anonimni zviždač iz Bjelorusije poslao više od 1.000 video zapisa koji prikazuju mučenje u zatvoru.

Osnivač Gulagu.net Vladimir Osechkin rekao je na Facebooku da videozapisi dokazuju da pripadnici FSIN -a i Federalne službe sigurnosti Rusije (FSB) koriste silovanje i druge oblike mučenja kako bi prisilili zatvorenike na saradnju.

- Ovo je prvi put da su branitelji ljudskih prava pribavili tako ogromnu količinu podataka koji dokazuju sistemsko mučenje u Rusiji - rekao je Osechkin za AFP.

Iz organizacije Gulagu saopćili su da će narednih dana objaviti još video zapisa o zlostavljanjima u zatvoru, objavio je Jutarnji. 

Regionalni ogranak Istražnog odbora Rusije u srijedu je saopćio kako je pokrenuo nekoliko istraga o seksualnom nasilju i zloupotrebi moći. Slučaj navodno istražuje i Državno tužilaštvo. 

Prema Istražnom odboru, četiri navodna silovanja počinjena su nad zatvorenicima u razdoblju od januara 2020. do maja 2021. godine u medicinskom zatvoru u Saratovu.

- Ako se potvrdi autentičnost ovog materijala, to bi bio temelj za ozbiljnu istragu - dodao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Seksualno nasilje u Rusiji je kažnjivo s do 10 godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.