open-navfaktor-logo
search
Bavarska
Vandalski čin: Polupana stakla na vratima džamije u Njemačkoj
Njemačka je poprište čestih islamofobičnih, ksenofobnih i rasističkih napada koje u najvećoj mjeri potiču simpatizeri radikalne desničarske Alternative za Njemačku (AfD)
04.01.2020. u 19:44
get url
text
Džamija u Njemačkoj: Polupana stakla
Džamija u Njemačkoj: Polupana stakla

Nepoznata osoba ili više njih je oskrnavila džamiju "Mimar Sinan" u Munchbergu, gradu u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o džamiji koja djeluje pod okriljem Turske islamske zajednice Diyanet (DITIB).

Hikmet Kiylioglu, predsjednik džematskog odbora Munchberga, izjavio je da su vandali razbili stakla na džamijskim vratima.

Istakao je da su po dolasku na jutarnju molitvu vidjeli polupana stakla te su slučaj odmah prijavili policiji nakon čega je pokrenuta istraga.

Dodao je da je ova džamija i ranije bila na meti vandala, te je pozvao policiju da hitno reaguje kako bi počinioci bili privedeni i sankcionisani.

Njemačka je poprište čestih islamofobičnih, ksenofobnih i rasističkih napada koje u najvećoj mjeri potiču simpatizeri radikalne desničarske Alternative za Njemačku (AfD).

U prva tri kvartala prošle godine njemačka policija je registrirala najmanje 597 islamofobičnih napada, a mete napada bile su i desetine džamija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.