open-navfaktor-logo
search
Zabranjen rad od marta
Vapaj radnika u zdravstvenom turizmu: "Korona zakon" nas ne prepoznaje, otkazi su bili neminovni
Zdravstveni turizam u Bosni i Hercegovini zamro je tokom pandemije koronavirusa.
24.05.2020. u 09:35
get url
text

Rad u ljekovitim banjama je zabranjen, radnici su poslani kućama još od kraja marta, neki su dobili i otkaze. Popuštanjem mjera u FBiH u banjama očekuju da bi im u junu mogao biti dozvoljen rad čime bi krenuli u oporavak ovih ustanova.

Oslonjeni smo na samofinansiranje

- Reumal smo zatvorili 23. marta. Objekat Nova bolnica je neko vrijeme radio jer je u njemu bilo smješteno petnaestak stranaca. Mi smo formalno-pravno u vlasništvu Općine Fojnica, ali ne dobijamo ni jednu KM iz budžeta. Praktično, oslanjamo se na samofinansiranje. A imamo 380 uposlenika za čije plaće nam treba mjesečno pola miliona KM. A mi ne radimo više od dva mjeseca. Izvršavali smo sve zakonom propisane obaveze, nije bilo otkaza, uplaćivali smo i doprinose. Nismo imali nikakve pomoći od države, nadam se da će nas prepoznati i pomoći u drugom paketu ekonomskih mjera – kaže Alija Mukača, izvršni direktor Lječilišta Reumal iz Fojnice.

U ovoj ustanovi nadaju se da bi narednog mjeseca mogli dobiti dozvolu za rad.

- Spremamo se da će se tako i desiti. Vjerujem da ćemo imati i gostiju jer je boravak u banjama ustvari produženo bolničko liječenje. Naši gosti u većini slučajeva su oni iz treće životne dobi, finansijski su stabilni i vjerujem da ćemo se polako vraćati tamo gdje nam se ispriječila korona. U 2019. godini imali smo 150.000 noćenja, a naš kapacitet je 540 ležajeva. Prva tri mjeseca ove godine, iako nisu bila kompletna, bila su nam bolja nego iz istog perioda 2018. godine – ističe Mukača.     

Zaslužujemo partnerski tretman države

U Centru za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje Ilidža u Gradačcu također je sve stalo od polovine marta.

- Nismo radili dva mjeseca, poštovali smo sve naredbe kriznih štabova. Imamo informaciju da bi vrata našeg centra mogli otvoriti 1. juna. Sačuvali smo sva radna mjesta. Imamo dugogodišnje, zadovoljne pacijente, koji nam se u pravilu vraćaju i to u društvu prijatelja koje dovode u Ilidžu. To je naša najbolja reklama. Nadam se da ćemo se uskoro ponovo vidjeti. Nažalost, zdravstveni turizam je zanemaren godinama, a zaslužuje ozbiljan, partnerski tretman države – kazali su nam u Gradačcu.

Iz Banjsko-rekreativnog centra Aquaterm Olovo posljednji gost izašao je 22. marta.

- "Korona zakon" nas ne prepoznaje kao oštećene, a bio nam je zabranjen rad. Prepušteni smo isključivo na samofinansiranje. Do maja nije bilo otkaza, ali smo u ovom mjesecu bili prisiljeni dati otkaz za 25 posto radnika. Bili su tehnološki višak, učinili smo to kako bismo očuvali bilo kakvu likvidnost. Od trećeg mjeseca smo na minimalcu – kaže dr. Senad Selimović, direktor Aquaterma.

Olovo bez ijednog zaraženog 

Olovo je jedna od rijetkih sredina u BiH u kojoj nije bilo nijednog zaraženog koronavirusom.

- To bi mogla biti naša velika prednost kada nam se dozvoli rad. Nadamo se da će to biti u junu. Očekujem da će se gosti početi polako vraćati, mada će znatan broj njih osjećati strah, što je sasvim razumljivo. Prosječna dob naših gostiju je šezdesetak godina, znači spadaju u grupu najosjetljivijih kada je koronavirus u pitanju.  Mi ćemo sve učiniti da se gosti osjećaju kao gosti, smanjit ćemo socijalne kontakte, organizovati režim rada u objektu prilagođen novonastalim prilikama. Želimo da koliko je to moguće što prije radimo u kapacitetu kada ćemo moći vratiti otpuštene radnike. Nažalost, zdravstveni turizam nije prepoznat u nadležnim instutucijama kao jedan od pokretač turizma uopće u BiH – smatra dr. Selimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.