open-navfaktor-logo
search
Dostupna građa
Vatikan otvara arhive iz ratnog pontifikata Pija XII: Je li papa zatvarao oči pred holokaustom
Vatikan će 2. aprila otvoriti arhive iz ratnog pontifikata Pija XII kako bi naučnici istražili optužbe da je zatvarao oči pred holokaustom, ali otkrit će da je zapravo tajno pomagao Židovima, izjavio je u četvrtak vatikanski dužnosnik.
21.02.2020. u 08:25
get url
text

- Mislim da se neće pronaći ništa spektakularno - rekao je otac Norbert Hofmann, vodeći vatikanski dužnosnik za odnose sa Židovima, prenosi Reuters.

Građa iz vremena pontifikata Pija XII (1939-1958) bit će dostupna od aprila ove godine, što željno iščekuje židovska zajednica. Brojni Židovi smatraju da papa nije dovoljno učinio da zaštiti Židove u Drugom svjetskom ratu. Vatikan tvrdi da je Pio potajno pomagao Židovima, smatrajući kako bi u suprotnom mogao izazvati oštru reakciju Trećeg Reicha i time pogoršati položaj Židova, ali i katolika u ratnoj Evropi.

Kada je papa Franjo odobrio deklasificiranje građe iz pontifikata Pija XII, kazao je kako je njegova baština promatrana uz "neke predrasude i pretjerivanja". Biskup Sergio Pagao, prefekt Vatikanskih arhiva, rekao je da dokumenti iz Drugog svjetskog rata sadrže milione stranica podijeljenih u 121 tematsku cjelinu. Dvorana u kojoj se dokumenti mogu pregledavati ima 60 mjesta i sva su rezervirana do kraja godine.

-Svaka osoba moći će izvući vlastite zaključke, ali mi se ne bojimo. Dobra (koja je Pio činio) toliko su velika u odnosu na nekoliko sjena - smatra Pagano.

Hofmann je rekao da je Pio XII bio povučeni diplomat i vrlo, vrlo oprezan čovjek.

-U okolnostima okupacije bilo je teško vikati iz svega glasa - istaknuo je Hofmann koji je Nijemac.

Upitan o stajalištu Katoličke crkve da je Pio u tim okolnostima učinio sve što je mogao, Pagano je odgovorio: "Novi dokumenti će to dodatno potkrijepiti i osnažiti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.