open-navfaktor-logo
search
Javilo se i preduzeće
Većinu bi "srce prekinulo": Nijemac poludio, dobio račun za grijanje od 1,6 miliona eura!
Zbog energetske krize mnogi potrošači očekuju kako će ove zime morati duboko posegnuti u džep ako žele platiti račun za grijanje.
28.11.2022. u 19:33
get url
text

S računom od 1,6 miliona eura većinu bi ipak "srce prekinulo". Upravo se to dogodilo jednom muškarcu iz Norderstedta u Schleswig-Holsteinu, koji je bijes zbog računa pokazao u videu objavljenom na YouTubeu.

Prema "informativnom pismu o mogućim potencijalima uštede" kojeg je dobio od gradskog poduzeća Stadtwerke Norderstedt, muškarac bi za daljinsko grijanje trebao platiti 1.647.620,33 eura za procijenjenu godišnju potrošnju od 9.840.000 kilovatsati, piše Fenix Magazin.

Uz samo "mali gubitak toplinske udobnosti" mogao bi uštedjeti oko 590.400 kilovatsati energije ili 98.000 eura. Jasno mu je kako to može biti samo greška: vatrogasac već dva mjeseca ima kuću sa sedam soba i 150 kvadratnih metara u Norderstedtu kraj Hamburga.

- Ne želim grijati cijelu ovdašnju četvrt - kaže.

No pita se zašto se takva pisma uopće šalju. Neki ljudi bi ih shvatili zdravo za gotovo:

- Da ovo dobije 90-godišnja baka, ona će se srušiti mrtva - ogorčeno kaže muškarac.

- Zar niko ne provjerava poštu koju šaljete? - pita se vatrogasac u svom videu koji traje duže od sedam minuta. Njegovu reakciju zbog računa pregledalo je više od 72.000 korisnika YouTubea.

Stadtwerke Norderstedt potvrdio je incident za online medije.

- Za pogrešan obračun kriva je greška u sistemu - rekao je glasnogovornik Oliver Weiß. Budući da se muškarac tek doselio u kuću, godišnja potrošnja prethodnog stanara korištena je kao osnova za procjenu potrošnje. Mjerilo za grijanje za komunalna poduzeća se iskazuju u megavat satima, dok bi potrošač dobijao brojke u kilovatsatima. Došlo je do pogreške u pretvorbi u sistemu koja je povećala ukupni iznos za faktor 1000.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.