open-navfaktor-logo
search
Sa umjetnom inteligencijom
Velika Britanija, Italija i Japan udružuju snage za razvoj novih borbenih aviona
Britanski premijer Rishi Sunak će najaviti saradnju između Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Japana na razvoju nove generacije borbenih aviona koji koriste umjetnu inteligenciju.
09.12.2022. u 08:43
get url
text

Ova vrsta borbenih aviona bi trebala ući u upotrebu sredinom 2030-ih, a predviđa se da će na kraju zamijeniti mlazni avion Typhoon.

Premijer Velike Britanije je poručio da zajedničko ulaganje ima za cilj stvoriti hiljade radnih mjesta u Velikoj Britaniji i ojačati sigurnosne veze, javlja BBC.

Rad na njegovom razvoju već je u toku s ciljem stvaranja borbene letjelice velike brzine koja će koristiti napredne senzore, pa čak i umjetnu inteligenciju za pomoć pilotu kada je preopterećen ili pod ekstremnim stresom.

Ova vrsta borbenih aviona će također imati mogućnost letjeti bez pilota ako je potrebno i mogla bi ispaljivati hipersonične projektile.

Ali izgradnja tako složene letjelice je izuzetno skupa, pa je Britanija tražila partnere. Razvoj američkog mlaznjaka F35 bio je najskuplji program koji je Pentagon ikada poduzeo.

Italija je već bila uključena, a pristanak Japana da učestvuje u ovom zajedničkom projektu je značajan potez u vrijeme kada Britanija gradi bliže veze sa saveznicima u indo-pacifičkoj regiji, zabrinuti zbog sve odlučnije Kine.

Ostale zemlje još se mogu pridružiti programu. Francuska, Njemačka i Španija već rade zajedno na vlastitom zasebnom dizajnu, kao i Sjedinjene Države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.